Faktaboks

Bill Viola
Uttale

bill vij'åla

Født
25. januar 1951, New York City, USA
Stillbilde fra The Journey of the Soulat

Bill Viola var en av de første kunstnerne som anvendte video som kunstnerisk uttrykksform, og interesserte seg tidlig for koblingen mellom menneskelig persepsjon og nyere medieteknologi.

Av /EPA/Yuri Kochetkov/Scanpix.

Bill Viola er en billedkunstner fra USA som er mest kjent for sine film- og videoinstallasjoner. Han var en av de første kunstnerne som anvendte video som kunstnerisk uttrykksform, og interesserte seg tidlig for koblingen mellom menneskelig persepsjon og nyere medieteknologi.

Utdanning og kunstnerisk uttrykk

Viola har sin utdanning i visuell kunst og elektronisk musikk fra Experimental Studios ved Universitetet i Syracuse i USA, samt en rekke studieopphold ved ulike studio for eksperimentell video og medieteknologi i Italia, Japan og USA. Fra 1973–1980 arbeidet og spilte han sammen med avantgardekomponisten David Tudor og var en del av hans Rainforest ensemble.

Violas arbeider beveger seg på grensen mellom abstraksjon og avbildning, og kombinerer ofte fortellende og symbolske elementer. Typisk er bruk av visuelle metaforer, nærbilder av øyet, arketypiske landskap, bevegelse mellom lys og mørke, figurer i vann, reflekterende vannoverflater og speil. Samtidig har han vist en stor interesse for middelalderens mystisisme, inspirert av Hildegard fra Bingen, Mester Eckehart så vel som Østens filosofi, taoisme, zen-budhisme og islamsk sufisme.

Senere arbeider

Mens Violas arbeider fra 1970- og 80-tallet ofte involverte et dokumentarisk materiale og beskrivelser av personlige omstendigheter, har hans senere arbeider, fra slutten av 1990-tallet, i større grad dreid seg om iscenesettelse av klassiske motiver fra renessansens freskomalerier og mytologiske scener, samt bruk av høyteknologiske lyd- og billedmanipulerende virkemidler, ekstrem slow motion, lyssetting og skuespillere.

Violas arbeider er innkjøpt av blant annet Museum of Modern Art i New York, Centre Georges Pompidou i Paris og Tate Modern i London.

Verker i utvalg

  • 1977–1979: The Reflecting Pool
  • 1979: Cotte-el-Djerid (A Portrait in Light and Heat)
  • 1991: The Passing
  • 1996: The Crossing
  • 2000: Quintet of the Astonished
  • 2001: Man of Sorrows
  • 2001: Five Angels for the Millennium
  • 2002: Going Forth by Day

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Bill Viola

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg