Digital kunst er kunst der digital teknologi brukes som redskap og/eller medium.

Den digitale teknologien forandret i løpet av 1990-årene både måten man kan produsere og oppleve kunst på. Tradisjonelle kunstformer som maleri, skulptur, grafikk og fotografi er blitt påvirket av den digitale teknikken og de digitale mediene, i tillegg har det oppstått nye digitale kunstformer som software-kunst, nettkunst, digitale installasjoner og virtual reality. Lyd og interaktivitet er ofte en integrert del av denne kunsten. Kunstneren fungerer ofte som igangsetter og introduserer en idé som deretter videreutvikles av publikum.

De nye digitale kunstformene har i løpet av den korte tiden de har eksistert, utviklet seg til en anerkjent type kunst, og blir kjøpt inn av store museer, institusjoner og samlere verden over. Kritisk bruk og kritikk av programvare har også ført til at flere kunstnere har utviklet alternativer til kommersielt utviklede programmer.

Av norske kunstnere kan nevnes HC Gilje, Natasha Barrett, Kristin Bergaust, Marianne Heske og Jeremy Welsh.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg