slow motion

Slow motion, når film vises i langsomt tempo. Begrepet brukes om tilfeller der man spiller filmen i «sakte film», men oftest i forbindelse med filmer der selve scenen foregår i redusert hastighet. Dette valget er gjerne gjort av regissøren for å skape en dramatisk eller intensivert effekt.

Faktaboks

Uttale
slou mouʃn
Etymologi
engelsk ‘langsom bevegelse’

Eksempler

Et eksempel er i Brian De Palmas De ubestikkelige (1987), der en barnevogn med en baby triller utfor en trapp og hovedkarakteren forsøker å redde den mellom kuleregnet. Scenen er en hyllest til en lignende scene i Panserkrysseren Potemkin (1925), men her er det ikke tatt i bruk slow motion.

I The Matrix (1999) benyttet Wachowski-søsknene – filmens regissører – seg av spesialeffekter for å kontrollere tid og rom, og særlig «bullet time»-effekten fikk publikum til å sperre opp øynene. Dette er en type visuell slow motion-effekt der tiden utspiller seg så sakte at man kan se ting øyet vanligvis ikke oppfatter, slik som for eksempel kulene fra våpnene som flyr gjennom lufta i The Matrix. Samtidig kan også rommet hendelsene utspiller seg i manipuleres, gjennom at kameravinkelen beveger seg i «normal» fart rundt det som skjer i senket hastighet. Dette krever et virtuelt, data-generert kamera (bruk av CGI, «computer generated imagery») og i The Matrix er ordinære filmkameraer brukt i kombinasjon med CGI-en.

Andre filmskapere som hyppig har tatt i bruk slow motion i sin visuelle estetikk, er Sam Peckinpah og John Woo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg