Faktaboks

Betty Williams
Født
22. mai 1943, Belfast, Nord-Irland
Død
17. mars 2020, Belfast, Nord-Irland
Betty Williams
Av /NTB scanpix.
Betty Williams
Betty Williams i 1978.
Av .
Lisens: CC BY 3.0
Betty Williams (til høyre) og Mairead Corrigan ankommer Oslo 9. desember 1977 for å motta Nobels fredspris for 1976.
/NTB Scanpix.

Betty Williams var en nordirsk fredsaktivist. Hun fikk Nobels fredspris i 1976 sammen med Mairead Corrigan for sitt arbeid i Fredsfolkets samfunn (The Community of Peace People), en grasrotorganisasjon som ble etablert for å få slutt på voldshandlingene i konfliktene mellom de militante unionstilhengerne (for det meste protestanter), de militante nasjonalistene (for det meste katolikker) og statsmaktene i Nord-Irland.

Fredsfolkets samfunn

Fredsfolkets samfunn ble startet etter at Williams var vitne til at tre barn, alle søsken, ble tilfeldige ofre i en bilulykke da en IRA-tilhenger ble skutt i hjel mens han kjørte i bydelen Andersontown i Vest-Belfast. Williams, som jobbet som resepsjonist på et nærliggende kontor, var en av de første som ankom ulykkesstedet. Straks organiserte hun en underskriftskampanje i protest mot voldshandlingene og fikk over 6000 underskrifter. I barnas begravelse ble hun kjent med deres tante Mairead Corrigan. Kvinnene, som begge hadde arbeiderklassebakgrunn, innledet et samarbeid. Corrigan var katolikk, mens Williams var protestant, og sammen arrangerte de en fredsmarsj for både katolikker og protestanter hvor over 10 000 mennesker deltok, flesteparten kvinner. Dette var starten på den første protestbevegelsen mot voldshandlingene i forbindelse med The Troubles, konfliktene i Nord-Irland.

Sammen med journalisten Ciaran McKeown grunnla de fredsorganisasjonen Fredsfolkets samfunn. I løpet av organisasjonens første seks måneder ble protester og fredsmarsjer arrangert over hele Irland og Storbritannia. Voldsfrekvensen i Nord-Irland gikk ned med hele 70 prosent i løpet av denne perioden, målt etter antall dødsofre. Samme år ble kvinnene tildelt den norske prisen Folkets fredspris. Året etter ble de tildelt Nobels fredspris for 1976.

Internasjonal fredsaktivisme

I kjølvannet av prisutdelingen fikk Williams kritikk for at hun beholdt sin del av prispengene, mens Corrigan donerte dem til Fredsfolkets samfunn. Williams hevdet at hun ville bruke sin andel til å fremme fred utenfor Irlands grenser. I 1978 brøt hun koblingen til organisasjonen hun hadde vært med på å starte. Mens Corrigan fortsatte fredsarbeidet i Nord-Irland, rettet Williams fokus mot internasjonal fredsaktivisme.

I 1980 flyttet hun til Florida, USA. Herfra reiste hun rundt og holdt foredrag om fred og deltok på globale fredsarrangement. Williams ble medlem av og satt i styret i en rekke internasjonale freds -og barneorganisasjoner. I 1997 stiftet hun organisasjonen World Centers of Compassion for Children International (WCCCI), som jobber for å bedre lovgivning og hjelpetiltak for barn. Hun var også styreleder for Institute for Asian Democracy i Washington D.C., og gjesteforsker ved Nova Southeastern University.

I 2004 flyttet Williams tilbake til Nord-Irland og gjenopptok kontakten med Corrigan. I 2006 sluttet de to seg til fredsorganisasjonen Nobel Women’s Initiative.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg