Faktaboks

Mairead Corrigan

Mairead Maguire

Mairead Corrigan Maguire

Født
27. januar 1944, Belfast, Nord-Irland
Mairead Corrigan
Mairead Corrigan
Av /Associated Press.
Mairead Corrigan (til venstre) og Betty Williams ankommer Oslo 9. desember 1977 for å motta Nobels fredspris for 1976.
/NTB Scanpix.

Mairead Corrigan er en nordirsk fredsaktivist. Hun fikk Nobels Fredspris i 1977 sammen Betty Williams for sitt arbeid i Fredsfolkets samfunn (The Community of Peace People), en grasrotorganisasjon som jobbet for å få slutt på voldshandlingene i konflikten mellom statsmaktene, de militante unionsvennlige (hovedsaklig protestanter) og militante nasjonalister (hovedsaklig katolikker) i Nord-Irland.

Fredsfolkets samfunn

Fredsfolkets samfunn, som bestod av representanter fra begge trossamfunn, ble startet etter at Betty Williams var vitne til at tre barn (barna til Corrigans søster) ble drept under en skyteepisode i Belfast. Tragedien førte til at søsteren tok sitt eget liv. Williams og Corrigan møttes i barnas begravelse. Sammen arrangerte de en stor fredsdemonstrasjon,og etter hvert grunnla de organisasjonen Fredsfolkets samfunn.

I 1976 fikk Fredsfolkets samfunn den norske prisen Folkets Fredspris. Året etter ble kvinnene tildelt Nobels fredspris for 1976. 33 år gammel ble Corrigan dermed en av historiens yngste vinnere av fredsprisen.

Selv om Fredsfolkets samfunn mistet mesteparten av sin oppslutning fra slutten av 1970-årene, fortsatte Corrigan fredsarbeidet. Hun viet sitt liv til fredssaken– ikke bare i sitt hjemland Nord-Irland, men over hele verden. I 2006 var hun en av seks kvinnelige fredsprisvinnere som ble med i organisasjonen Nobel Women's Initiative, som jobber for fred.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Stenersen, Øivind m.fl.: Nobels fredspris, 2001, isbn 82-02-17023-0

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg