Josjia, Josia, konge av Juda ca. 639–609 fvt., sønn av Amon. Da Det nyassyriske riket brøt sammen og ble erobret av babylonerne, benyttet han anledningen til å utvide rikets område til å omfatte store deler av det tidligere israelittiske Nordriket. 

Best kjent er han likevel for sin kultreform i ca. 622 fvt., som hadde til hensikt å fjerne all ikke-jahvistisk kult. Dette skal ha vært en videreføring av kong Hiskias reformer og ha stått i sterk motsetning til Manasses religiøse praksis. Reformene kom istand på grunnlag av en lovbok som øverstepresten, Hilkia, skal ha funnet i tempelet i Jerusalem i forbindelse med et ombyggingsarbeide (2. Kongebok 22,8). Andre tekster tyder på at Joshia hadde begynt å fjerne Ashera-pæler og gudebilder allerede som tolvåring.

Bibelforskningen har lenge antatt at dette kan ha dreiet seg om en versjon av 5. Mosebok, Deuteronomium. Hovedhensikten med reformene later til å ha vært å få sentralisert kulten i Jerusalem. Hittil hadde Jahve-kulten også vært praktisert på mindre kultsteder rundt om i landet. Reformene innebar også at alle prestene nå måtte tjenstegjøre i Jerusalem. Joshia skal da også ha vært den som innførte en felles pesach-kult i Jerusalem (2. Krønikebok 35).

I motsetning de de fleste av sine forgjengere, omtales Joshia utelukkende positivt i bibeltekstene (2. Kongebok 23,25) Joshia falt i kamp mot farao Nekho ved Megiddo

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.