Amos

Faktaboks

Amos
Uttale
ˈamos
Gammelt ortodoks ikon av Amos.

Profeten Amos er hovedkarakteren i Amos’ bok i Den hebraiske bibelen/Det gamle testamentet. Som historisk person levde Amos trolig i det 8. århundret fvt. i kongerikene Juda og Israel.

Amos’ bok er eneste kilde til profeten Amos’ liv. Konklusjonene vi kan trekke omkring Amos vil derfor være preget av usikkerhet. I Amos’ bok framstilles Amos som Jahves talerør mot kongen og andre makthavere i kongeriket Israel.

Amos’ bakgrunn

I følge Amos’ bok var Amos opprinnelig gjeter og en som dyrket fikentrær. Enkelte forskere mener at det hebraiske ordet som gjengis med gjeter også kan ha blitt brukt i en overført betydning om tempelpersonell. Det vil si, han var en hyrde for tilbederne i tempelet. Men denne forklaringen blir ofte trukket i tvil og mangler gjennomslag i de fleste forskningsmiljø.

Amos’ bok angir at profeten kom fra Tekoa. Vanligvis antas Amos’ Tekoa å være identisk med en by i Juda i nærheten av Betlehem. Denne byen var kjent for sine vismenn (andre Samuelsbok 14,2–21). Amos er i Amos’ bok kritisk til kulten i Betel i Israel, Judas naborike. Som følge av denne kritikken blir Amos bedt om å dra til Juda, noe som kan tolkes som at Amos kom fra nettopp Juda.

Amos’ budskap

I Amos’ bok taler vi profeten Amos mot Jeroboam 2, som var konge i Israel. I følge bokas egen kronologi kan dette ha skjedd omkring 750 fvt. Amos spår Israels undergang som en følge av at folket hadde vendt seg bort fra Jahve. Særlig på det sosial-etiske område har folket sviktet. En omfattende offerkultus, som Amos avviser, kan ikke skjule dette faktum. Derfor har Jahve felt sin dom, og undergangen må komme, forkynner Amos.

I boka fører dette budskapet til at Amos blir en forhatt person. Presten i Bet-El sender bud til kong Jeroboam 2 for å få Amos bortvist fra landet. Hvordan det går med Amos sier boka ikke noe om.

Når vi leser Amos’ bok, er det nyttig å kjenne til at assyrerne erobret Israel i 722 fvt. Dersom vi velger å stole på bokas egne tidsangivelser av når Amos profeterte, vil assyrernes erobring kunne tolkes som en oppfyllelse av profetiene.

Amos’ eksempel

Både jødiske og kristne fortolkere har vært opptatt av profeten Amos’ etiske budskap. Den jødiske filosofen Martin Buber skriver om Amos’ budskap som selve kjernen i den hebraiske bibelens profetlitteratur.

Baptistpastoren og borgerrettighetsaktivisten Martin Luther King trakk i flere av sine taler fram profeten Amos som et eksempel på en som sto opp mot sin samtids urettferdighet. I talen The American dream trekker han linjen av slike frihetskjempere fra profeten Amos, via Jesus og Thomas Jefferson til Abraham Lincoln og lager slik en religiøs og politisk rammefortelling for borgerrettighetsbevegelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg