Benny Motzfeldt

Benny Motzfeldt. Kunstglass vase. Utført ved PLUS glasshytte. 1978. Vase © Blomqvist Kunsthandel. Vernet verk

Blomqvist Kunsthandel. Vernet verk

Benny Motzfeldt var en norsk glasskunstner. Fra slutten av 1960-tallet var hun en viktig fornyer av kunstglasset. Motzfeldt utforsket materialer og teknikker som ikke tidligere var utprøvd og hun inspirerte en ny generasjon glassformgivere.

Benny Motzfeldt var i årene fra 1931 til 1935 elev på grafikklinjen ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Som 27-åring debuterte hun i 1936 på HøstutstillingenKunstnernes Hus med akvareller og tegninger. I årene etterpå arbeidet Motzfeldt som billedkunstner. Samtidig utførte hun kommersielle oppdrag, både som reklametegner og illustratør, blant annet med forsideillustrasjoner for A-Magasinet.

I 1955 fikk Motzfeldt stillingen som tegner på Christiania Glasmagasin etter Hermann Bongard. Den første tiden på Glasmagasinet tegnet hun mest gravyrmotiver til krystallgaver for Hadeland Glassverk. Til å begynne med var hun lite interessert i glass, men etter en reise til Italia og besøk hos glassprodusenten Venini på Murano ble hun betatt av glasset som kunstnerisk uttrykksmateriale.

De første selvstendige glassarbeidene for Hadeland formga Motzfeldt i 1959. Året etterpå tegnet hun designklassikeren Benny, en serie med finere husholdningsutstyr. Osteklokken i Benny-serien var i munnblåst glass med en stor sirkelformet, åpen bunn plassert på en asjett. Osteklokken ble vanligvis utført i sølvgrønnfarget glass og med en flattrykt kule på toppen. Den ble sammen med en lokk-krukke i samme serie for første gang vist på høstmønstringen til Foreningen BrukskunstKunstnernes Hus i 1960.

I 1963 tegnet Benny Motzfeldt en liten fugl i krystallglass som ble utført i samarbeid med glassblåseren Olav Stensvold på Hadeland. Ledelsen på Christiania Glasmagasin var ikke fornøyd med resultatet og ønsket heller ikke å gå videre med den. Heldigvis kjøpte den daværende amerikanske presidenten Lyndon B. Johnson flere Isfugler til kona «Lady Bird» under et Norgesbesøk. Interessen etterpå ble enorm. Senere tegnet hun flere små turistsuvenirer, og for disse fikk hun Souvenirprisen i 1964.

Fra tiden rundt 1962 arbeidet Motzfeldt mindre ved tegnekontoret og mer på Hadeland Glassverk på Jevnaker direkte med glassblåserne. Der hadde hun mulighet til å arbeide mer spontant med glasset og eksperimentere med form og materialer.

Fra 1967 var Motzfeldt kunstnerisk leder ved Randsfjord Glassverk. Der hadde hun ansvar for å tegne rimelige bruksglass. Samtidig formga hun nyskapende kunstglass i tett samarbeide med glassblåserne på glasshytta.

I 1970 ble Motzfeldt kontaktet av Per Tannum, som ønsket at hun skulle overta som kunstnerisk leder for glasshytta på PLUS i Fredrikstad etter Richard Duborgh.

Fra starten av ukependlet hun mellom hjemmet i Oslo og hybelleiligheten i Fredrikstad. Uken Motzfeldt var på PLUS utførte hun unikaglass sammen med glassblåserne. Annenhver uke, da hun oppholdt seg i Oslo, ble det produsert serieprodusert glass etter Motzfeldts modeller.

Den kunstneriske prosessen på glasshytta var nokså utradisjonell. Vanligvis sto hun ved siden av glassblåserne og tegnet omriss på gulvet til tingene hun ønsket å få laget.

Fram til 1979 arbeidet Benny Motzfeldt etter kontrakten hun hadde inngått med Per Tannum og Norway Designs A/S. Senere ble denne forandret flere ganger, og fram til Motzfeldt døde i 1995 arbeidet hun på timebasis. De siste årene ble det først og fremst utført unikaarbeider til utstillinger.

Benny Motzfeldt ble tildelt en rekke utmerkelser. I 1969 fikk hun Jacob-prisen og i 1979 mottok hun Oslo kommunes kulturpris. I 1985 ble hun utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

  • Motzfeldt, Benny m.fl.: Benny Motzfeldt, 1984, isbn 82-00-07108-1, Finn boken
  • Opstad, Lauritz, red.: Glasskunstneren Benny Motzfeldt, 1973, isbn 82-7143-000-9, Finn boken
  • Yvenes, Marianne, Steen Ory Bendtzen, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design og Fredrikstad Museum. (2008). Et PLUS i norsk designhistorie: brukskunstorganisasjonen PLUS 1958-1978.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.