Hovedstad i halvkantonen Basel-Stadt (som den stort sett faller sammen med), på begge sider av Rhinen, der Frankrike, Sveits og Tyskland møtes, 265 moh., 167 500 innb. (2012). Basel danner en internasjonal byregion med forsteder som går dels inn i Frankrike (Saint-Louis) og Tyskland (Lörrach, Weil, m.fl.) med i alt 500 600 innb. (2012). Byen er med det Sveits' tredje største by.

Basel er et av Europas viktigste vei- og jernbaneknutepunkter. Den er endepunkt for skipstrafikken på Rhinen og eneste havn i Sveits. Den internasjonale lufthavnen ligger i Saint-Louis, på fransk side av grensen, 13 km nordvest for sentrum. Basel er også en betydelig finans- og industriby. Den er det fremste senter for produksjon av kjemikalier og legemidler i Sveits (bl.a. Ciba-Geigy, Hoffmann–La Roche, Sandoz). Produksjon av elektrisk utstyr, maskiner og tekstiler (silke) er andre viktige industrigrener. Universitet  fra 1460, det eldste i Sveits; museer, botanisk og zoologisk hage.

Rhinen deler Basel i to: Grossbasel sør for elven, med det sentrale forretningsstrøket; Kleinbasel nord for elven, med havnen og industri- og messeområdet. Bykjernen domineres av den fem-skipede domkirken (1010–19). Andre interessante bygninger er rådhuset (1508–27), med rikt dekorert fasade, og Spalentor (1370), en av landets vakreste byporter. «Basler Fasnacht»: navnet på den kjente karnevalsfeiringen som finner sted hvert år seks uker før påske.

Eldste spor etter bymessig bebyggelse i Basel er keltisk og fra ca. 100 f.Kr., og fra 44 f.Kr. er det funnet spor av en romersk koloni, omkring 24 f.Kr. etablert som militærforlegning, fra 374 e.Kr. nevnt som Basilia (kongelig residens). Basel ble bispesete på 600-tallet, 917 ødelagt av madjarene. Byen kom senere på 900-tallet under Burgund, i 1033 under det tyske rike. Baselkonsilet (1431–49) ble holdt i domkirken. Ble tidlig på 1500-tallet et senter for reformasjonen i Sveits. 1795 Basel-freden mellom Frankrike og Preussen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.