Basel (kanton)

Landskap ved Oberdorf, lengst sør i Basel-Landschaft.

Artikkelstart

Basel er en kanton lengst nordvest i Sveits med grense til Frankrike (Alsace) i nordvest og Tyskland (Baden-Württemberg) i nord. Basel består av to halvkantoner: Basel-Landschaft og Basel-Stadt. Befolkningen i kanton Basel, som samlet utgjør 485 300 innbyggere (2020), består hovedsakelig av tysktalende protestanter.

Faktaboks

Uttale
bˈasel
Også kjent som
fransk Bâle

Basel-Landschaft, som utgjør 518 kvadratkilometer og har 289 500 innbyggere (2020), ligger i sin helhet sør for Rhinen og omfatter områder i nordre del av Jurafjellene. I sørvest omfatter halvkantonen elven Birs' dalføre sentralt i fjellkjeden; denne løper parallelt med grensen til Frankrike. I sørøst strekker den seg sørøstover til vannskillet i den sørligste av kjedene i Jurafjellene. I dette området ligger kantonens høyeste fjell, Passwang (1204 meter over havet), på grensen mot Solothurn. Kantonhovedstad er Liestal. I Basel-Landschaft dyrkes korn (hvete), frukt, særlig kirsebær, og grønnsaker. I sør preges jordbruket særlig av melkeproduksjon. Av industri har kantonen blant annet tekstil- og kjemisk industri.

Basel-Stadt ligger omkring Rhinkneet og består av byen Basel og to mindre kommuner (Riehen og Bettingen) som strekker seg nordøstover fra Rhinkneet. Halvkantonen utgjør 37 kvadratkilometer og har 195 800 innbyggere (2020). 87 prosent av befolkningen i halvkantonen bor i byen Basel. Basel-Stadt har en i internasjonal sammenheng betydelig farmasøytisk industri (se økonomi og næringsliv i Sveits); denne utgjør godt over halvparten av halvkantonens industriarbeidsplasser.

Kanton Basel tiltrådte Det sveitsiske edsforbund i 1501 etter å ha tilhørt det tysk-romerske keiserrike siden 1032. Den ble delt i to halvkantoner i 1832–1833 etter forutgående stridigheter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg