Basel er en kanton lengst nordvest i Sveits med grense til Frankrike (Alsace) i nordvest og Tyskland (Baden-Württemberg) i nord. Basel består av to halvkantoner: Basel-Landschaft og Basel-Stadt. Befolkningen i kanton Basel, som samlet utgjør 480 800 innbyggere (2018), består hovedsakelig av tysktalende protestanter.

Basel-Landschaft, som utgjør 518 kvadratkilometer og har 287 000 innbyggere (2018), ligger i sin helhet sør for Rhinen og omfatter områder i nordre del av Jurafjellene. I sørvest omfatter halvkantonen elven Birs' dalføre sentralt i fjellkjeden; denne løper parallelt med grensen til Frankrike. I sørøst strekker den seg sørøstover til vannskillet i den sørligste av kjedene i Jurafjellene. I dette området ligger kantonens høyeste fjell, Passwang (1204 meter over havet), på grensen mot Solothurn. Kantonhovedstad er Liestal. I Basel-Landschaft dyrkes korn (hvete), frukt, særlig kirsebær, og grønnsaker. I sør preges jordbruket særlig av melkeproduksjon. Av industri har kantonen blant annet tekstil- og kjemisk industri.

Basel-Stadt ligger omkring Rhinkneet og består av byen Basel og to mindre kommuner (Riehen og Bettingen) som strekker seg nordøstover fra Rhinkneet. Halvkantonen utgjør 37 kvadratkilometer og har 193 800 innbyggere (2018). 87 prosent av befolkningen bor i byen Basel. Basel-Stadt har en i internasjonal sammenheng betydelig farmasøytisk industri (se økonomi og næringsliv i Sveits); denne utgjør godt over halvparten av halvkantonens industriarbeidsplasser.

Kanton Basel tiltrådte Det sveitsiske edsforbund i 1501 etter å ha tilhørt det tysk-romerske keiserrike siden 1032. Den ble delt i to halvkantoner i 1832–1833 etter forutgående stridigheter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.