Barsebäck, kjernekraftverk ved Øresund, Sverige. Verket hadde opprinnelig to kokvannsreaktorer, hver på 590 MW, som ble satt i drift i henholdsvis 1975 og 1977. Oppføringen av Barsebäck førte til stor motstand fra mange hold, ikke minst fordi verket ligger i den tett befolkede Øresund-regionen, bare 20 km fra København. Danske myndigheter og miljøbevegelsen mente verket var en provokasjon mot Danmark, som har sagt nei til kjernekraft. I slutten av 1970-årene var det årlige protestmarsjer til Barsebäck, men de avtok etter 1980, da Sverige etter en folkeavstemning vedtok å legge ned alle kjernekraftverkene sine innen 2010.

Etter at reaktorene i 1990-årene flere ganger ble stengt på grunn av mindre uhell, tiltok kravene om snarlig nedlegging. Den svenske Riksdagen vedtok 1997 å stenge den ene reaktoren i 1998 og den andre innen 1. juli 2001. Etter flere utsettelser i påvente av en endelig rettslig avklaring av stengningsvedtaket, ble reaktor 1 stengt 1. desember 1999. Eieren Sydkraft AB fikk i denne forbindelse erstatningskraft fra Vattenfall, på den svenske stats bekostning, som kompensasjon for bortfallet av kjernekraft. Stengningen av reaktoren kostet det svenske samfunnet 5,7 milliarder svenske kroner.

Den andre reaktoren, Barsebäck II, skulle stenges innen 1. juli 2001. Dette ble senere utsatt til 2003 for så å bli utsatt igjen. Reaktoren stengte 31. mai 2005.

Riving av anlegget med etterfølgende opprydding er utsatt til 2020. Det er ventet at dette arbeidet vil ta 7 år. Finansieringen av oppryddingsarbeidet er sikret med et eget fond som Sverige har opprettet for sluttbehandling av det radioaktive avfallet og nedstengning av gamle kraftverk. Fondet bygges opp gjennom avgifter som pålegges kjernekraftverk som er i drift.  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.