Centerpartiet, ofte kalt Centern, er et politisk parti i Sverige. Annie Lööf har vært partileder siden 2011.

Opprinnelig var Centerpartiet et politisk parti til fremme av bøndenes interesser. Partiet ble stiftet i 1921 under navnet Bondeförbundet ved sammenslutning av tidligere politiske bondeorganisasjoner.

Partiet søkte etter hvert bredere tilslutning på landsbygda og tok i samsvar med dette i 1943 navnet Landsbygdpartiet Bondeförbundet. Med tanke på en utvidelse av stemmegrunnlaget også til byene ble navnet i 1957 endret til Centerpartiet.

Partiet plasserte seg til å begynne med i sentrum av de ikke-sosialistiske partier i Riksdagen, men inngikk i 1933 et kriseforlik med Socialdemokraterna («kohandeln») og støttet sosialdemokraten Per Albin Hanssons første regjering.

Et kort brudd med sosialdemokratene førte til dannelsen av en Bondeförbundsregjering i juni–september 1936 under ledelse av Axel Pehrsson-Bramstorp. Den ble avløst av en koalisjonsregjering av de to partier fra 1936 til 1939.

Bondeförbundet deltok også i den nasjonale samlingsregjeringen fra 1939 til 1945 og i en ny koalisjon med sosialdemokratene under Tage Erlander i årene 1951–1957.

Senere har partiet orientert seg i retning av et samarbeid med de andre ikke-sosialistiske partiene i Riksdagen, og dannet i 1976 regjering sammen med dem, med Centerpartiets egen Thorbjörn Fälldin som statsminister.

Tradisjonelt har Centern vært søsterparti til det norske Senterpartiet, men Centern har i senere år utviklet seg i motsatt retning av sin norske navnesøster. Centern oppfattes nå som et borgerlig, liberalistisk sentrum/høyre-parti som minner mer om det norske Venstre, og partiet deltar i Europaparlamentets sentrum/høyre-allianse ALDE. Centern har imidlertid fortsatt et sterkere velgergrunnlag i distriktene enn i sentrale strøk.

Valget i 1985 innledet en tilbakegang for partiet som varte helt til 2002. Partiet var med i regjeringen fra 1991 til 1994 og på ny mellom 2006 og 2014. Ved valget 2010 fikk Centerpartiet 6,6 prosent av stemmene. I 2014 fikk partiet 6,1 prosent. I 2018 fikk de 8,6 prosent og ble med dette Sveriges fjerde største parti.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.