Centerpartiet

Artikkelstart

Centerpartiet, ofte kalt Centern, er et politisk parti i Sverige. Annie Lööf har vært partileder siden 2011.

Opprinnelig var Centerpartiet et politisk parti til fremme av bøndenes interesser. Partiet ble stiftet i 1921 under navnet Bondeförbundet ved sammenslutning av tidligere politiske bondeorganisasjoner.

Partiet søkte etter hvert bredere tilslutning på landsbygda og tok i samsvar med dette i 1943 navnet Landsbygdpartiet Bondeförbundet. Med tanke på en utvidelse av stemmegrunnlaget også til byene ble navnet i 1957 endret til Centerpartiet.

Partiet plasserte seg til å begynne med i sentrum av de ikke-sosialistiske partier i Riksdagen, men inngikk i 1933 et kriseforlik med Socialdemokraterna («kohandeln») og støttet sosialdemokraten Per Albin Hanssons første regjering.

Et kort brudd med sosialdemokratene førte til dannelsen av en Bondeförbundsregjering i juni–september 1936 under ledelse av Axel Pehrsson-Bramstorp. Den ble avløst av en koalisjonsregjering av de to partier fra 1936 til 1939.

Bondeförbundet deltok også i den nasjonale samlingsregjeringen fra 1939 til 1945 og i en ny koalisjon med sosialdemokratene under Tage Erlander i årene 1951–1957.

Senere har partiet orientert seg i retning av et samarbeid med de andre ikke-sosialistiske partiene i Riksdagen, og dannet i 1976 regjering sammen med dem, med Centerpartiets egen Thorbjörn Fälldin som statsminister.

Tradisjonelt har Centern vært søsterparti til det norske Senterpartiet, men Centern har i senere år utviklet seg i motsatt retning av sin norske navnesøster. Centern oppfattes nå som et borgerlig, liberalistisk sentrum/høyre-parti som minner mer om det norske Venstre, og partiet deltar i Europaparlamentets sentrum/høyre-allianse ALDE. Centern har imidlertid fortsatt et sterkere velgergrunnlag i distriktene enn i sentrale strøk.

Valget i 1985 innledet en tilbakegang for partiet som varte helt til 2002. Partiet var med i regjeringen fra 1991 til 1994 og på ny mellom 2006 og 2014. Ved valget 2010 fikk Centerpartiet 6,6 prosent av stemmene. I 2014 fikk partiet 6,1 prosent. I 2018 fikk de 8,6 prosent og ble med dette Sveriges fjerde største parti.

Partiledere

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg