kokvannsreaktor
Prinsippskisse som viser hoveddeler av og energiomsetningselementer for en kokvannsreaktor. I trykkvanns- og kokvannsreaktorer brukes vanlig vann som moderator og kjølemiddel.
Av /Store norske leksikon ※.

Kokvannsreaktor er en fisjonsreaktor der lettvann (vanlig vann til forskjell fra tungtvann) brukes både som kjølemiddel og moderator.

Faktaboks

Også kjent som

Boiling Water Reactor, BWR

I en kokvannsreaktor holdes kjølevannet under et trykk på cirka 7,6 megapascal (MPa). Det innebærer at når reaktoren varmer opp vannet til cirka 285 grader celsius, vil det omdannes til damp (koke). I et kjernekraftverk føres dampen til en dampturbin for produksjon av elektrisk energi. Kjernebrenselet består hovedsakelig av uran som er anriket med isotopen 235U til cirka 3-5 prosent.

Å bruke vann både som moderator og kjølemiddel har sikkerhetsmessige fordeler, se omtale av lettvannsreaktor.

Reaktoren ble utviklet på midten av 1950-tallet. Kokvannsreaktoren er den vanligste reaktortypen etter trykkvannsreaktoren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg