Delta (bærerakett)

Oppskytning av en Delta IV Heavy-rakett fra Cape Canaveral Air Force Station i en ubemannet testflyvning av NASAs Orion-romfartøy.

Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Artikkelstart

Delta er en amerikansk familie av middels store til store bæreraketter for engangsbruk. Rakettene blir blant annet brukt av NASA til å skyte opp satellitter og romteleskoper.

Faktaboks

Uttale
dˈelta

Delta-rakettene ble i utgangspunktet levert av Boeing, men blir i dag levert av United Launch Alliance, et samarbeid mellom Boeing og Lockheed Martin.

Utvalgte raketter

Delta-rakettene ble utviklet fra det ballistiske missilet Thor, utviklet for det amerikanske luftforsvaret og som hadde sin første oppskytning 12. august 1960. Thor var en ett-trinnsrakett med væskemotor.

Thor ble utviklet videre til Delta II, som var tilgjengelig i to eller tre-trinns utgaver med tre, fire eller ni påspente faststoffmotorer og som kunne løfte opptil 2,1 tonn til en geostasjonær overføringsbane, alternativt opptil 6,0 tonn til en lav jordbane. Delta II-raketten ble skutt opp for første gang i februar 1989 og ble deretter brukt i 29 år. Totalt er den skutt opp 155 ganger.

I dag er det Delta IV-raketten som benyttes. Den ble skutt opp for første gang i november 2002. I sin kraftigste utgave, Delta IV Heavy, kan raketten løfte en nyttelast på opptil 13,1 tonn til en geostasjonær overføringsbane eller 23 tonn til en lav jordbane.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg