Centaur

Et Centeur-trinn før montering på en Atlas-V-rakett før oppskyting av Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS).
Av .

Artikkelstart

Centaur er et kraftig rakett-trinn, brukt som siste-trinn for flere ulike bæreraketter. Dette var det første amerikanske rakett-trinnet som bruker flytende hydrogen som brensel. Trinnet finnes i versjoner med en eller to motorer som hver yter en skyvekraft på rundt 100 kN. Disse har vært i bruk sammen med ulike Atlas (en- og to-motorsversjoner) og Titan (to-motorsversjon) bæreraketter. En versjon var planlagt brukt i kombinasjon med romferjen, men etter Challenger-ulykken ble de av sikkerhetsårsaker ikke tillatt som siste trinn i romfartøy skutt opp med romfergen.

Faktaboks

Etymologi
engelsk, av gresk ‘kentaur’

I dag (2021) er Centaur aktuell i kombinasjon med Atlas V, blant annet for oppskyting av Boeing CST-100 Starliner. Atlas V og Centeur er produsert og operert av United Launch Alliance (ULA), som er en joint venture mellom Boeing og Lockheed Martin.

Siden motorene i Centaur kan tennes flere ganger, kan det brukes til oppskyting med mange ulike profiler. For eksempel kan Centaur brukes når det er ønskelig å først skyte en satellitt opp til sirkulær lav jordbane (LEO), så kan motorene tennes på nytt og romfartøyet går inn i en geostasjonær overføringsbane (GTO) før en siste motortenning kan plassere en satellitt i geostasjonær bane (GEO).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg