Faktaboks

Damien Hirst
Født
7. juni 1965, Bristol, England
Av /AP Photo/dapd/Scanpix.
For the Love of God består av en avstøpning i platina av et kranie, dekket med 8061 diamanter. Enkelte ser verket som et uttrykk for kunstens udødelighet, mens for andre ble verket en bekreftelse på pengekulturens seier over kunsten.
Av /Reuters/Prudence Cuming Associates/Scanpix.

Artikkelstart

Damien Hirst er en britisk billedkunstner. Han har vært en av verdens mest omtalte samtidskunstnere siden 1990-årene, kjent for visuelt slående og provokative kunstverk.

Hirst tar en rekke materialer og kunstneriske medier i bruk, fra medisinskap og dyrekadavre liggende i formalin til de karakteristiske Spin Paintings – malerier laget ved å helle maling direkte på et roterende underlag. Blant Hirsts mest oppsiktsvekkende arbeider er installasjonen Mother and Child (Divided) fra 1993 – en ku og en kalv delt på midten og de fire halvdelene plassert i stål- og glassmontre fylt med formalin, montert slik at betrakteren kan vandre mellom montrene – og den diamantbelagte hodeskallen For the Love of God fra 2007.

Damien Hirst er representert i flere norske samlinger. Astrup Fearnley Museet har en rekke av Hirsts arbeider, blant annet Mother and Child (Divided), anskaffet i 1996. Ekebergparken skulpturpark har marmorskulpturen Anatomy of an Angel (2008).

Tidlig karriere

Hirst markerte seg fra slutten av 1980-årene og utover i 1990-årene som en av de fremste i en ny generasjon britiske kunstnere som etter hvert skulle få betegnelsen YBA – «Young British Artists». Han gjorde seg bemerket i offentligheten allerede som student, da han organiserte utstillingen Freeze med 15 medstudenter fra Goldsmiths-universitetet i et tomt lagerbygg på Londons østkant i 1988. Flere blant de deltakende kunstnerne skulle bli sentrale i både britisk og internasjonal samtidskunst det kommende tiåret, som Sarah Lucas, Mat Collishaw, Fiona Rae og Gary Hume, og utstillingen blir ansett å være et springbrett for YBA-generasjonen.

Hirst organiserte flere utstillinger med unge kunstnere de kommende årene, som Modern Medicine og Gambler, begge i 1990, og Some Went Mad, Some Ran Away i 1994. Han hadde sin første separatutstilling i et tomt butikklokale i London i 1991, og deltok i tillegg på flere gruppeutstillinger med YBA-kolleger fra 1989.

Hirst ble oppdaget av den profilerte reklamemannen og kunstsamleren Charles Saatchi, som besøkte flere av Hirsts tidlige utstillinger, og kjøpte flere arbeider. I 1991 tilbød Saatchi seg å finansiere Hirsts kunstneriske produksjon, noe som gjorde at han kunne realisere sin første monumentale installasjon: The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living, en tigerhai flytende i formalin.

Gjennombrudd

Hirsts internasjonale gjennombrudd kom i 1993, da han viste Mother and Child (Divided) på den toneangivende Veneziabiennalen. I 1995 vant han den prestisjefulle Turner-prisen. Hirst ble nå, sammen med Tracey Emin, det naturlige midtpunktet for YBA-generasjonen som skapte overskrifter med sin utleverende og ofte sensasjonspregete konseptkunst.

De kommende årene presenterte Hirst en rekke arbeider som fikk stor oppmerksomhet, både for sitt konfronterende innhold og måten verkene ble produsert på, for det meste av en voksende stab av assistenter. Fra Hirsts studio kom en stor mengde malerier, skulpturer og installasjoner, gjerne med referanse til Hirsts egen livsførsel og rusmisbruk, som pilleskap i mange varianter, eller et askebeger i kjempeformat, fylt med sigarettstumper (Crematorium, 1996). Særlig de lett gjenkjennelige Spot Paintings ble ett av kunstnerens varemerker: lerreter fylt av fargerike prikker i et rutenett over flaten. Også serien Butterfly Colour Paintings – lerreter med sommerfugler festet over fargeflaten – er sentral fra denne perioden.

Tematisk innhold

Et av Hirsts Spin Paintings – malerier laget ved å helle maling direkte på et roterende underlag.

Til tross for at Hirsts kunst kan framstå som både morbid og ironisk, refererer verkene til eksistensielle sider ved livet, som kjærlighet og livssyklus, eller gudstro og religion. Ofte kommer disse sidene ved virksomheten til uttrykk i form av følelsesladde og gjerne lange titler, som Because I Can't Have You I Want You, The Wrath of God eller I Want to Spend the Rest of My Life Everywhere, with Everyone, One to One, Always, Forever, Now.

For the Love of God (2007) er på mange måter typisk for Hirsts kunst. Verket består av en avstøpning i platina av et kranium, dekket med 8061 diamanter, med en utsalgspris på 50 millioner britiske pund i 2007. Det er på samme tid en såkalt memento mori – en påminnelse til betrakteren om menneskets dødelighet – og en bekreftelse på Hirsts status som en av verdens rikeste kunstnere. Hirst har oppnådd enorm kommersiell suksess, og var på dette tidspunktet allerede milliardær. Enkelte så For the Love of God som et uttrykk for kunstens udødelighet, mens for andre ble verket en bekreftelse på pengekulturens seier over kunsten.

Sentrale verk

  • A Thousand Years, 1990. Fluer og fluelarver som fødes i og lever av et råtnende oksehode. Det første av Hirsts kunstverk i stål- og glassmonter.
  • The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living, 1991. Installasjon bestående av en tigerhai flytende i formalin i stål- og glassmonter.
  • Pharmacy, 1992. Installasjon laget som en tro kopi av interiøret i et apotek.
  • Mother and Child (Divided), 1993. Vist på kunstbiennalen i Venezia i 1993, og på Turner Prize-utstillingen i 1995. I Astrup Fearnley Museets eie siden 1996.
  • For the Love of God, 2007. Platina-avstøpning av et kranium, belagt med 8061 diamanter.
  • Spot Paintings, serie malerier laget mellom 1986 og 2011. Motivene består av prikker i mange farger, ordnet i et rutemønster over lerretet. De fleste maleriene har titler etter legemidler.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg