Faktaboks

Anselm Kiefer
Uttale
kˈi:f-
Født
8. mars 1945, Donaueschingen i det sørvestlige Baden-Württemberg, Tyskland
installasjon

Anselm Kiefer, High Priestess/Zweistromland (1985–91), installasjon utført i stål, bly, kobber, glass, fotografi, organisk materiale og diverse. 370 x 780 x 50 cm. Astrup Fearnley Museet, Oslo.

© /KF-arkiv ※ BONO.
Lisens: Vernet verk
Sulamith
© /KF-arkiv ※ BONO.
Lisens: Vernet verk

Anselm Kiefer er en tysk billedkunstner. Han debuterte i 1969 og regnes som en forløper for kunstretningen Neue Wilde, som blomstret opp i slutten av 1970-årene.

Kiefers kunst tar opp problemer som var sentrale i etterkrigstidens Tyskland: den «glemte» Hitler-tiden og den passive anerkjennelsen av delingen av landet. Bildene hans er landskaper, og motivene er ofte påført inskripsjoner og elementer fra naturen, som bly, strå med mer. De fremstår som brutale og lyriske på samme tid. Kraften i kunstverkene gjør Kiefer til en av de mest sentrale kunstnerne i Europa fra siste del av 1900-tallet.

Astrup Fearnley Museet i Oslo eier installasjonen High Priestess/Zweistromland (1986–1989) og flere malerier.

The High Priestess/Zweistromland

The High Priestess/Zweistromland er en monumentalskulptur som ble utført i 1985–1989, og eies av Astrup Fearnley Museet. Skulpturen er formet som en gedigen bokhylle der det står og ligger 196 store blybøker. Bøkene er tilsynelatende uryddig plassert på to enorme stålhyller, skrått vinklet mot hverandre og adskilt i midten av en tung glassplate. Hver eneste bok veier cirka 300 kilo, og kan, i likhet med virkelige bøker, tas ut av hyllene og «leses».

Hvordan forstå kunstverket

Verket er ikke enkelt å forstå, noe som forsterkes av dets doble tysk/engelske tittel. «Zweistromland», som i norsk oversettelse blir «landet mellom de to flodene», skaper assosiasjon til det gamle Mesopotamia med elvene Eufrat og Tigris, og bøkene fører tanken hen på biblioteket i Babylon. Mesopotamia fremstår som kulturens vugge, en Edens hage der elvenes vann sørget for at jorden var fruktbar. Men vannet kan også være destruktivt, forårsake flomkatastrofer og legge land øde.

«The High Priestess» refererer til en kvinnelig figur på et tarotkort. Hun er yppersteprestinnen som fremstilles idet hun holder frem en bok. Hun representerer den personifiserte visdom, akkurat som en boksamling kan være en metafor for den samlede kunnskap.

Verket er 4,55 meter høyt og 8,16 meter bredt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Arasse, Daniel: Anselm Kiefer, 2001, isbn 0-500-09302-4
  • Kiefer, Anselm: The high priestess, 1989, isbn 0-500-23552-x
  • Nestegard, Jutta: Anselm Kiefer i Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst, 1996, isbn 82-91430-06-3

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg