Faktaboks

Hans Rasmus Astrup
Født
23. mars 1939, Oslo
Død
23. april 2021
Virke
Skipsmegler og kunstsamler
Familie

Foreldre: Skipsreder Nils Ebbessøn Astrup (1901–72) og Hedevig (Heddy) Stang (1904–78).

Hans Rasmus Astrup i 2010, da kunstneren Gardar Eide Einarsson åpnet separatutstilling på Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst. Foto: Eivind Griffith Brænde / VG
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Hans Rasmus Astrup var en norsk skipsmegler og kunstsamler. Han ble utdannet som jurist og er sønn av skipsreder Nils Ebbesøn Astrup. Ved farens død i 1972 overtok Hans Rasmus Astrup, som fjerde generasjon, ledelsen av skipsmeglerfirmaet Fearnley & Egers Befragtningsforretning AS, fra 1980 Fearnleys AS. Senere ble det opprettet et holdingselskap, nå kjent som Astrup Fearnley, der Astrup er eneeier og styreformann, og hvor alle firmaets forretningsvirksomheter er inkorporert som heleide datterselskaper.

For et større publikum er Hans Rasmus Astrup mest kjent for å ha opprettet Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst i Oslo, grunnlagt i 1989, åpnet i 1993. Det var i midten av 1980-årene, i forbindelse med byggingen av et nytt, stort kontorbygg ved Grev Wedels plass i Oslo, at ideen om å opprette et museum for moderne kunst med utgangspunkt i hans store kunstsamling vokste fram. Fra 2012 er museet plassert på Tjuvholmen. Som styreformann for museet gjorde Hans Rasmus Astrup det til et vitalt senter for moderne kunst i hovedstaden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg