Hans Rasmus Astrup

Faktaboks

Hans Rasmus Astrup
født:
23. mars 1939, Oslo
Hans Rasmus Astrup i 2010, da kunstneren Gardar Eide Einarsson åpnet separatutstilling på Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst. Foto: Eivind Griffith Brænde / VG
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Hans Rasmus Astrup, norsk skipsmegler og kunstsamler, utdannet som jurist, sønn av skipsreder Nils Ebbesøn A. Ved farens død i 1972 overtok Hans Rasmus Astrup som fjerde generasjon, ledelsen av skipsmeglerfirmaet Fearnley & Egers Befragtningsforretning a/s, fra 1980 Fearnleys a/s. Senere ble det opprettet et holdingselskap, nå kjent som Astrup Fearnley, der Astrup er eneeier og styreformann, og hvor alle firmaets forretningsvirksomheter er inkorporert som heleide datterselskaper.

For et større publikum er Hans Rasmus Astrup mest kjent for å ha opprettet Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst i Oslo, grunnlagt 1989, åpnet 1993. Det var i midten av 1980-årene, i forbindelse med byggingen av et nytt, stort kontorbygg ved Grev Wedels plass i Oslo, at ideen om å opprette et museum for moderne kunst med utgangspunkt i hans store kunstsamling vokste fram. Fra 2012 er museet plassert på Tjuvholmen. Som styreformann for museet har Hans Rasmus Astrup gjort det til et vitalt senter for moderne kunst i hovedstaden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg