Gatas Parlament, norskspråklig rapgruppe fra Oslo, bestående av Elling Fragatas (egentlig Elling Borgersrud, født 15. mars 1975) og Jester (egentlig Aleksander Molkom, født 13. februar 1973). Aslak Borgersrud (født 6. juni 1978) og Don Martin (egentlig Martin Raknerud, født 6. november 1978), var medlemmer fra starten, men forlot gruppa i henholdsvis 2011 og 2015.

Gruppa ble startet i 1993. Den ga ut det som av mange regnes som den første norskspråklige hiphoputgivelsen, Autobahn til union, i 1994.

De første albumene

Gatas Parlament
Gatas Parlament på konsert på Blitzhuset i Oslo. Fra venstre Don Martin, Aslak og Elling Borgersrud.

Gatas Parlament, på daværende tidspunkt kun bestående av Elling og Aslak Borgersrud, albumdebuterte i 2002 med Holdning over underholdning, som ble tildelt Alarmprisen for beste hiphopalbum. Rapgruppa ga de neste årene ut tre album gjennom Tee Productions: Fred, frihet & alt gratis! i 2004 og Kidsa har alltid rett og Apocalypso, som begge kom i 2008. Alle nådde Topp 10 på VG-lista, i likhet med ep-en Counter Strike (2008).

Samvirkelaget og bokutgivelse

Gatas Parlament sto også, sammen med ska-bandet Hopalong Knut, bak det politiske bandet Samvirkelaget. De utga i 2007 albumet Musikk, som gikk rett inn på 5. plass på VG-lista. I 2009 ga Gatas Parlament ut boken Gatas Parlament – Røverhistorier og rapteksterCappelen Damm AS.

Andre periode

I 2011 deltok Gatas Parlament i Melodi Grand Prix med låta «Jobbe litt mindre og tjene litt mer». Samme år ga de ut albumet Dette forandrer alt og mikstapen Gateplata. Samtidig sluttet Aslak Borgersrud og ble erstattet av deres produsent Jester.

Tredje periode

I 2015 annonserte Don Martin at han ikke lenger var en del av Gatas Parlament. Dette kom på et tidspunkt der Don Martin hadde revitalisert sin solokarriere, og Elling og Jester hadde valgt å gå videre med Gatas Parlament på egen hånd. I 2016 ga de ut albumet Hold det realt.

Solokarrierer

Jester hadde en omfattende solokarriere før han ble medlem av Gatas Parlament i 2011. Don Martin har utgitt flere soloalbum siden 2001, men er mest kjent for sine tre Tommy Tee-produserte utgivelser fra 2013 til 2016. Jester og Don Martin utga også i 2009 duoalbumet Sikter på månen, lander på taket. Aslak Borgersrud har, etter å ha forlatt Gatas Parlament, utgitt barneplaten Feil side av låven med Igor Dunderovic i 2014 og soloalbumet Det er valgfritt å irritere seg i 2016.

Rapstil

Gatas Parlament regnes for å være ei radikal gruppe, og trioen har til tider fått mye oppmerksomhet for sine politiske handlinger. Plateomslaget til deres andre album, Fred, frihet & alt gratis!, ble malt av Rolf Groven og forestiller et synkende Storting dekorert med brennende amerikanske og israelske flagg.

Amerikanske Secret Service anmeldte senere Gatas Parlament til Politiets Sikkerhetstjeneste for «drapstrusler mot et fremmed lands statsoverhode» som følge av et av albumets musikkvideoer. Anmeldelsen fikk til dels stor internasjonal oppmerksomhet.

I 2007 gikk Politiets Fellesforbund til rettssak mot Samvirkelaget som følge av at låta Stopp volden navnga en av politimennene som var delaktig i arrestasjonen der Eugene Obiora døde. Saken fikk ingen juridiske følger for Samvirkelaget.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Martin, Don; Borgersrud, Elling og Borgersrud, Aslak: Gatas Parlament – Røverhistorier og raptekster, 2009.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg