Bonnier Norsk Forlag

Artikkelstart

Bonnier Norsk Forlag er det norske forlagsselskapet til det svenske forlagskonsernet Bonnier Books.

Faktaboks

Også kjent som

Strawberry Publishing Norge AS (2019–2020); Strawberry Publishing (2020–2021); Bonnier Norsk Forlag (2022–)

Forlaget er bygget på Strawberry Stories AS, hvor Petter Stordalen var dominerende eier. I løpet av 2021 kjøpte Bonnier Books seg opp til 83 prosent av aksjene i Strawberry Publishing, inkludert hele aksjebeholdningen til Petter Stordalen. Resterende 17 prosent av aksjene var fordelt på forleggerne Jonas Forsang og Magnus Rønningen, samt forfatteren Jørn Lier Horst. Jonas Forsang og Magnus Rønningen ble kjøpt helt ut våren 2022. Jørn Lier Horst sitter imidlertid fortsatt igjen med 5 prosent av aksjene i forlaget, resterende 95 prosent eies følgelig etter dette av Bonnier Books.

Fra 2022 skiftet Strawberry Publishing navn til Bonnier Norsk Forlag AS.

I 2020 omsatte forlagsgruppen for til sammen 126 millioner kroner. Driftsresultatet beløp seg samme år til 16 millioner kroner.

Strawberry Publishing Norge var medlem av Den norske Forleggerforeningen, men meldte seg ut sommeren 2020. Årsaken var eierskapet i datterforlaget Bastion Forlag (se under), som selger mye bøker via andre ledd enn bokhandel. Bastion ønsket derfor ikke å bli bundet av fastprisavtalen for bøker som er en forutsetning for bokavtalen mellom Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen.

Bonnier Norsk Forlag meldte seg imidlertid i mai 2022 atter inn i Forleggerforeningen.

Organisatoriske endringer

I forbindelse med etableringen av Strawberry Stories i Sverige og Danmark i 2019, bestemte konsernet at det var nødvendig med en enhetlig eierstruktur i alle de tre landene. Alle norske bokutgivelser fra forlagshuset ble etter dette utgitt under paraply av datterselskapet Strawberry Publishing AS. I mai 2020 solgte morselskapet virksomheten i Sverige og Danmark til Bonnier Books.

I november 2020 kjøpte Bonnier Books 70 prosent av aksjene i Strawberry Publishing. Kjøpet var betinget av Konkurransetilsynets godkjenning. Våren 2021 varslet Konkurransetilsynet at tilsynet hadde innsigelser mot at Bonnier Books, som da eide 50 prosent av aksjene i Cappelen Damm, også skulle eie aksjemajoriteten i Strawberry Publishing. Konkurransetilsynet fryktet at oppkjøpet ville bidra til å hemme konkurransen i det norske allmenn-bokmarkedet. Bonnier Books valgte å nøye seg med en minoritetspost på 45 prosent av aksjene i Strawberry Publishing. Kort tid etter solgte Bonnier Books sine aksjer i Cappelen Damm, og etter dette kjøpte Bonnier seg ytterligere opp til å eie 83 prosent av aksjene i Strawberry Publishing.

Strawberrys imprinter

Strawberry Publishing Norge utga bøker i 2019 og deler av 2020 under følgende imprinter:

Fra og med høsten 2020 ble imidlertid alle bøkene fra forlaget utgitt med kun forlagsnavnet som utgiver.

Bonnier Norsk Forlags datterforlag

Bonnier Norsk Forlag eide også alle aksjene i Bastion forlag, som utga oversatt «feel-good»-skjønnlitteratur, og som også hadde imprintet Anemone. Bastion ble imidlertid innfusjonert i Bonnier Norsk Forlag i 2021.

Forlaget eier videre alle aksjene i Pitch forlag (2021).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg