Annichen Sibbern Bøhn designet strikkemønstre basert på tradisjonelle mønstre og bidro til å gjøre norske strikkemønstre kjent både i Norge og utlandet. Hun ga ut boka Norske strikkemønstre basert på mønstre fra Norsk Folkemuseums samling på slutten av 1920-tallet, og i 1930 designet hun "Eskimo"-genseren. Bøkene hennes kom i mange opplag og ble oversatt til engelsk. Strikkegenserne ble i stor grad brukt til ski- og fritidsklær for barn og voksne av begge kjønn. Hun jobbet aktivt med å skape en levende strikkekultur i samtiden basert på tradisjonelle mønstre. Hennes mønstre danner grunnlaget for flere tradisjonelle strikkemønstre som Setesdalskofta, Selburosen, mann- og konebordene og "Eskimo"-genserne, som senere er blitt omarbeidet og brukt i mange forskjellige kombinasjoner i Norge, Sverige og på Island.  

Annichen Sibbern ble født i Kristiania i 1905. Hun utdannet seg ved  Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i 1923-26. I 1928 jobbet hun på Husflidens tegnekontor sammen med sin kusine Else Poulsson. Hun arbeidet også på Norsk Folkemuseum. I 1931 giftet hun seg med høyesterettsadvokat Ole Bøhn i 1931 og tok navnet Annichen Sibbern Bøhn. Hun døde i 1978.

På Folkemuseet fikk hun i oppgave å lage en samling med mønstre basert på museets strikkede kofter, luer, strømper og votter. Plaggene var fra områder der strikking hadde vært vanlig som huslig syssel, som Setesdalen og Selbu. Klærne var laget på midten av 1800-tallet. I bokas korte forord skrev Sibbern at disse mønstrene, som opprinnelig var laget av den norske bondekona, var ment å skulle inspirere til egen strikking. Strikkemønstrene var i følge Sibbern knyttet til ”vårt nasjonale lynne og vår fantasifulle mønster- og farvesans.” I tillegg til forordet, består boka av mønstre tegnet på rutepapir og sort-hvitt fotografi av plagget.

Også "Eskimo"-genseren som Sibbern laget i 1930, ble en stor suksess. Det runde mønsteret er konsentrert rundt halsen og er inspirert av inuittenes tradisjonelle perlesmykker. Sibbern hentet inspirasjon til genseren fra den dansk-norske spillefilmen ”Eskimo” fra samme år. ”Eskimo”-genseren ble første gang vist i ukebladet Urd  der flere av Sibberns mønstre ble trykt, og der Sibbern også svarte på håndarbeidsspørsmål fra leserne. ”Eskimo”-genseren ble senere trykt i Sibberns strikkebøker. Genseren fantes ikke bare for håndstrikk, men ble også maskinelt strikket av Drammens Trikotasjefabrikk. Genseren ble utstilt av Foreningen Brukskunst i 1930 og på Prydkunst-utstillingen hos Kunstnerforbundet samme år.

Annichen Sibbern Bøhns strikkebøker kom i flere opplag og Norske strikkemønstre ble også oversatt til engelsk  i både opprinnelig og utvidet form. Bøkene ble utgitt av forlaget Grøndahl & Søn.

  • Norske strikkemønstre (udatert, 1929, 1933, 1942, 1947, oversatt til engelsk: 1952, 1965, 1966 og 1975)
  • Nye strikkeoppskrifter (udatert, 1943)
  • Strikkemønstre (1930,1932)
  • Strikkeoppskrifter (1931)
  • Småtøi: alt til våre barn i strikning og søm: alder 0 – 3 år. Skrevet sammen med Ingrid Fleischer, illustrert av Annichen Sibbern Bøhn.
  • Gammelt nytt (1941)
  • Knit your own Norwegian Sweaters: Complete instructions for 50  authentic sweaters, hats, mittens, gloves, caps, etc. utgitt av Dale Yarns Company (1974)

Kilde:

  • Astrid Oxaal, "Et norsk strikkemønster fra Grønland", Kunst og kultur, 2003/ 3, s. 158-171.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.