Ole Bøhn

Faktaboks

Ole Bøhn
Født
15. september 1945, Oslo

Ole Bøhn hører til blant landets fremste fiolinister. Han har en omfattende nasjonal og internasjonal karriere. Ved siden av hans aktive solistvirksomhet er han også medlem i flere kammermusikkensembler og virker som konsertmester i flere orkestre. Han er kjent for sitt brede repertoar fra barokk til modernisme og for fremragende tolkninger og formidling av samtidsmusikk.

Utdanning

Hans første lærer var moren, fiolinisten og pedagogen Marie-Luise Köhler, deretter studerte han hos Ernst Glaser, konsertmester i Filharmonisk Selskaps Orkester. I 1962–63 studerte han hos Louise Behrendt ved Juilliard School of Music i New York. Fra 1965 tok han timer hos Henry Holst ved Det kgl. Danske Musikkonservatorium i København, hvor han avla diplomeksamen i 1969. I 1971 tok han solisteksamen ved Staatliche Hochschule für Musik i Köln med Max Rostal som lærer.

Utøvende virksomhet

Etter debuten i Oslo i 1969, som høstet strålende kritikker, har han årlig opptrådt som kammermusiker og solist med orkestre i Norge og i utlandet. Han har dessuten en lang karriere som orkestermusiker, hovedsakelig som konsertmester. I 1975–76 var han konsertmester i Sjællands Symfoniorkester og fra 1978 til 2012 konsertmester i Den Norske Operas orkester. Dessuten har han vikariert som konsertmester i Oslo-Filharmonien, Hamburger Staatsoper, Orchester der Beethovenhalle i Bonn, Residentie Orkest i Haag, og Teatro Muncipal i Rio de Janeiro. Han har samarbeidet med dirigenter som Karsten Andersen, Moshe Atzmon, Herbert Blomstedt, Heinz Fricke, Lukas Foss, Leif Segerstam og Oliver Knussen.

Ole Bøhns repertoar er svært variert og omfatter kjent og ukjent musikk fra barokken til vår tid. I 1990 urfremførte han Elliott Carters fiolinkonsert med San Francisco Symphony Orchestra, en konsert som både er skrevet for ham og tilegnet ham. Innspillingen av dette verket på Virgin Classics ble i 1994 belønnet med Grammy Award i kategorien «Best Contemporary Composition». Carter har dessuten tilegnet Ole Bøhn enda et verk, Statement.

Foruten Elliott Carter har komponister som Niels Viggo Bentzon, Noël Lee, Jeffrey Munford, James Bolle, Pascal Dusapin, Ib Nørholm og Arne Nordheim skrevet spesielt for ham. Av Arne Nordheim urfremførte han blant annet soloverket Partita für Paul.

Bøhn har bevisst arbeidet med å fremføre mindre kjent musikk, som for eksempel fiolinkonserter av franskmannen Alexandre Tansman og russeren Nikolaj Roslavets.

Han var medlem av Trio du Nord, sammen med Hege Waldeland og Håkon Austbø, i 12 år. Trioen vant UNESCO–konkurransen i Bratislava i 1975.

Siden 1998 har han organisert sommerkonserter ved Vigeland-museet i Oslo, og dannet i 2004 Vigeland-kvartetten. Ole Bøhn har gjennom dette og andre aktiviteter – grunnet sitt brede internasjonale kontaktnett – brakt førsteklasses musikere til Oslo. Bøhn har ledet og deltatt på flere norske og utenlandske festivaler. Han var blant annet kunstnerisk leder for Semaine Musicale des Portes du Soleil i Frankrike 1996–99.

Ole Bøhn var den første som mottok Fartein Valen–prisen i 2002.

Ole Bøhn deltar ofte som jurymedlem ved forskjellige nasjonale og internasjonale konkurranser, som Sparre Olsen–konkurransen, Griegselskapets komposisjonskonkurranse, Concert Artist Guild Competion i New York, Canadian Music Competition, Concurso Paulo Bosisio og London International String Quartet Competition.

Ole Bøhn spiller på en Giovanni Battista Guadagnini fra 1766. Fiolinen er innkjøpt til ham av Nordea.

Pedagogisk virksomhet

Ole Bøhn er en anerkjent og ettertraktet pedagog både her hjemme og i utlandet. Han var i et års tid, 1972–73, lærer ved Musikkonservatoriet i Oslo og senere ved Barratt Due Musikkinstitutt og ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Han er ofte gjestelærer, holder kurs og mesterklasser i Norge og i utlandet, blant annet ved Norges musikkhøgskole, Boston Conservatory, Eastman School of Music, Officina da Musica de Curitiba og Pro Musica i Juiz de Fora i Brasil, ved musikkhøgskoler i Beijing og Shanghai og ved Gedai Institute i Tokyo. Våren 2005 var han gjesteprofessor ved Oberlin Conservatory i USA. Siden 2009 er han professor ved Sydney Conservatory of Music.

Verv

Ole Bøhn har gjort en stor innsats for musikerstanden i Norge ved sitt lange engasjement i Norsk Tonekunstnersamfund, først som styremedlem 1977–78, nestleder 1978–88 og som styreleder fra 1988 til 2012. Han sitter dessuten i en rekke styrer og legater i norsk musikkliv.

Diskografi

Ole Bøhn har gjort plateinnspillinger for CRI, Denon, Simax, Victoria, Albany Records og Sound Star Ton.

Utvalg

Utmerkelser

  • Innehar storkorset av Kunstnerforeningens Purpurnæseorden
  • Fartein Valen-prisen 2002 (første mottaker)
  • Kongens Fortjenstmedalje i gull 2006
  • Augusta Jerwells Premie fra Den Norske Opera 2007
  • Bydelsprisen Frogner Bydel 2005
  • Æresemedlem Dansk Solistforbund 2012
  • Æresmedlem Norsk Tonekunstnersamfund 2013

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg