Algerie består av to naturgeografiske hovedregioner: kyst- og fjellsonen i nord, og Saharai sør.

Innenfor den ca. 1200 km lange middelhavskysten ligger et utpreget berglendt landskap. Det er kun en smal og usammenhengende kystslette som skiller Atlasfjellene fra Middelhavet. Atlasfjellene danner tre parallelle systemer langs kysten. Nærmest kysten ligger Tell-Atlas, hvor krystallinske massiver veksler med steile og ville topper bygd opp av kalkstein og andre sedimenter. Tell-Atlas er sterkt foldet og oppbrutt av kystlavland og dalfører, bl.a. det 350 km lange dalføret omkring Chelif Oued, som er landets lengste elv. Fjellene når sine største høyder i Kabylia med topper nær 2000 moh.

Sør for Tell-Atlas finnes et belte av høysletter, 400–1000 moh., opptil 160 km brede i vest, smalere mot øst. Høyslettene står i sterk kontrast til det fruktbare og tettbefolkede Tell-Atlas. Karakteristisk er de mange senkninger med avløpsløse sumper og saltsjøer, de såkalte chott. Den største, Chott Ech Chergui, dekker et areal på flere tusen kvadratkilometer.

Mot sør ender høyslettene i Saharaatlas, som er bygd opp av kalk- og sandstein, og danner bl.a. det mektige Aurèsmassivets som når 2328 moh. (Djebel Chélia). Sør for Atlasfjellene ligger Sahara, verdens største ørken som består av flere forskjellige landformer: sanddyner, steinplatåer og oaser. Lengst i sørøst ligger det vulkanske Ahaggar-massivet som hever seg til ca. 2900 moh. (Tahat 2908 moh.).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.