Alfredo Cristiani

Faktaboks

Alfredo Cristiani

Alfredo Félix Cristiani Burkard

Uttale
cristiˈani bˈurkard
Født
22. november 1947, San Salvador
Alfredo Cristiani var El Salvadors president fra 1989 til 1994, og fremforhandlet fredsavtalen med FMLN som avsluttet borgerkrigen i landet.
Av .
Lisens: Gnu FDL

Artikkelstart

Alfredo Cristiani er en salvadoransk politiker og forretningsmann som var president i El Salvador fra 1989 til 1994. Cristiani var leder for landets store høyreparti ARENA fra 1986 til 1994, samt fra og med 2009.

Bakgrunn og tidlig karriere

Alfredo Félix Cristiani Burkard ble født i San Salvador 22. november 1947 i en rik, jordeiende familie. Han studerte til siviløkonom ved Georgetown-universitetet i Washington D.C., og overtok deretter driften av familiens eiendommer og forretninger.

Da borgerkrigen brøt ut rundt 1980 gikk han inn i politikken, og var med å grunnlegge det høyreekstreme partiet ARENA samme år. Cristiani etterfulgte Roberto D'Aubuisson som leder for ARENA etter at D'Aubuisson tapte for kristendemokraten José Napoleón Duarte i 1984. I I 1988 ledet han partiet til sin første store seier i lokalvalgene, og vant selv presidentmakten året etter.

President og fredsavtale

Sannsynligvis var det FMLN-geriljaens kraftige sluttoffensiv i 1989 som overbeviste Cristiani om at en militær seier i borgerkrigen var umulig. Han ble dermed presidenten som innledet og fullførte fredsforhandlingene med FMLN, med aktiv støtte fra USA, Venezuela, Mexico og Spania, i regi av FN.

Etter våpenhvilen innledet han et sett nyliberale strukturreformer, blant annet ble bankvesenet privatisert og indirekte skattlegging innført. Fredsavtalens bestemmelser om jordreform og opprettelse av en helt ny politistyrke ble også fulgt opp, men etter Sannhetskommisjonens rapport om krigens mange menneskerettighetsbrudd innførte han en omfattende amnestilov som ble opphevet i 2016.

Etterspill og drapsanklager

Cristiani trakk seg ut av aktiv politikk da han fratrådte som president, men vendte tilbake i 2009 da ARENA tapte presidentvalgene for første gang på 20 år. Samme år reiste en domstol i Spania tiltale mot Cristiani og 17 andre salvadoranske militære for medvirkning til drapene på seks jesuitter på UCA-universitetet i 1989.

I 1991 hadde en salvadoransk domstol dømt en gruppe offiserer og soldater for drapene, men de slapp fri som følge av amnestiloven i 1992. Flere salvadoranske politikere, inkludert fra FMLNs ledelse, dro til Spania for å vitne for Cristiani. Dommeren fant ikke tilstrekkelig sterke beviser på at Cristiani aktivt hadde medvirket. Frigitte CIA-dokumenter har dessuten siden vist at El Salvadors militære lenge hadde planlagt å drepe jesuittene fordi de ønsket en ren militær seier framfor å gå i forhandlinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg