romvandring

Den tyske ESA-astronauten Alexander Gerst tar selfie på romvandring utenfor Den internasjonale romstasjonen 7. oktober 2014
/ESA.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Romvandring er en romfarers aktivitet utenfor romfartøyet eller romstasjonen. Under en romvarndring må romfareren bruke romdrakt. Den engelske betegnelsen EVA, som er en forkortelse for extravehicular activity, brukes hyppig, også på norsk.

Faktaboks

Også kjent som
EVA, Extravehicular Activity

Romdrakt

I forbindelse med en romvandring fra Den internasjonale romstasjonen (ISS) vil en astronaut ta på seg en romdrakt til bruk utenfor romstasjonen. Den vil ha sin egen atmosfære og gi romvandreren alt han eller hun trenger av oksygen, varmeregulering, vann/drikke fra en tank, og beskyttelse mot stråling, mikrometeoritterog temperatursvingninger. Astronauten vil også ha kommunikasjonsutstyr for å kommunisere med andre astronauter, både på utsiden og inne i ISS, samt med bakkemannskap.

Trening

Alle aktiviteter som skjer på utsiden av ISS er grundig gjennomgått og trent på, blant annet i bassenger på Jorda, før en ekte romvandring gjennomføres. Astronautene er alltid festet til ISS med for eksempel snorer, og de har øvd grundig på hvor de skal koble seg til og hvordan overgangene fra ett festepunkt til et annet skal foregå. De må også øve grundig på hvordan de skal bruke verktøy og håndtere annet utstyr som skal installeres eller flyttes på. Romdraktene er svært stive, så arbeidet tar som oftest lang tid og det er til tider utfordrende å jobbe i draktene for astronautene.

Operasjoner

Operasjoner utenfor ISS kan gjerne var 6–8 timer. Astronautene vil i den perioden kunne ta til seg næring i form av drikke, og skulle det være behov for toalettbesøk er draktene tilrettelagt for dette slik at de ikke behøver å avbryte romvandringen. Etter en romvandring vil man gå tilbake inn i et eget rom i romstasjonen, hvor det vil gjennomføres trykkendringer før hjelm og drakt kan tas av og døren videre inn til ISS åpnes.

Nye romdrakter

I forbindelse med framtidig utforskning av Månen, romstasjon i bane rundt Månen (Gateway) og planene om framtidig utforskning av Mars jobbes det med å gå bort fra de stive draktene som hittil har vært vanlig, og til en annen type drakter som gir astronautene større bevegelsesfrihet – og dermed forenkler arbeidssituasjonen deres.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg