Byllis var en antikk by i Illyria i dagens Albania.

Byllis av Maju603. CC BY SA 3.0

Albanias forhistorie omhandler tiden fra de første bosetningene i eldre steinalder og frem til området ble en provins under Romerriket på 200-tallet før vår tidsregning.

Det området som i dag er Albania var bebodd allerede ved slutten av den eldre steinalder (før 6000 fvt.). De eldste arkeologiske funnene er fra det sørlige Albania. Det er mange funn både fra yngre steinalder (6000–2600 fvt.), bronsealder (2600–1000 fvt.) og jernalderen (fra 1000 fvt.). I nord er den eldste bosetningen fra det 3. årtusen før vår tidsregning.

Fra ca. 1250 fvt. rykket de indoeuropeiske illyrerne inn. Albanerne regner illyrerne som sine forfedre. Albansk utgjør en egen gren av et gammelt indoeuropeisk Balkan-språk. I henhold til nyere språkvitenskapelige teorier var dette språket nært beslektet med illyrisk.  

På 600-tallet fvt. ble de greske koloniene Epidamnos (i dag Durrës) og Apollonia (ved Fier) anlagt ved kysten. De utviklet seg til byer med både gresk og illyrisk befolkning. Illyrerne var ellers organisert i stammeforbund som noen ganger utviklet seg til kongedømmer. Det siste og mest kjente hadde sin hovedstad i Skodra (i dag Shkodër) med kong Agron og etter ham enken Teuta som de betydeligste herskerne (250–228 fvt.).

I det sørlige Albania og i det nordlige Hellas oppstod kongedømmet Epeiros på 300-tallet fvt. Befolkningen var trolig vesentlig illyrere, men under sterk gresk påvirkning. Illyrisk piratvirksomhet mot den voksende romerske skipsfarten på Adriaterhavet førte sammen med strategiske overveielser til at Romerriket på 200-tallet fvt. engasjerte seg for å få kontroll over kystområdene, senere også det indre av Balkanhalvøya. De greske byene på den albanske kysten kom under romersk beskyttelse i 229 fvt. Det illyriske Skodra-riket ble erobret av romerne i 168 fvt., men opprør og sammenstøt fortsatte helt til år 9 evt.

Den romerske provinsen Illyricum omfattet store deler av adriaterhavskysten. Da erobringene fortsatte mot Donau, ble Illyricum under keiser Augustus delt i Pannonia og Dalmatia. Dagens Albania hørte under provinsene Dalmatia, Makedonia og Moesia og ble tidlig et viktig område for romerne, både økonomisk (kobber, sølv, vin, ost med mer) og kulturelt (Apollonia som lærdomssentrum). Via Egnatia forbandt kystbyen Dyrrachium (det latinske navnet på Epidamnos) med Saloniki og senere Konstantinopel. Ved delingen av Romerriket i 395 kom dagens Albania under det østromerske (bysantinske) riket.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.