Ahvaz

Hvite bro over Karun knytter bydelene på hver side av elven sammen. Broen blir ofte brukt som et symbol på Ahvaz.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Ahvaz er en by i sørvestlige Iran, hovedstad i provinsen Khuzestan, med 1,3 millioner innbyggere (Iran Census, 2016). Byen ligger ved elven Karun i et område med betydelige petroleumsressurser.

Faktaboks

Uttale
ahvˈaz

Næringsliv

Ahvaz fungerer som et viktig industri- og samferdselssenter. Industrien omfatter oljeproduksjon, noe som tidvis skaper stor forurensning i byen, og fremstilling av industrikjemikalier. Byen er et knutepunkt for den trans-iranske jernbane og betjenes av Ahvaz internasjonale flyplass. Ahvaz er utgangspunkt for å reise til ruinene av oldtidsbyen Susa (Sush) og tempeltårnet Chogha Zambil, som er ansett for å være verdens best bevarte ziggurat. Flere universiteter er også lokalisert til byen.

Historie

Byen ble grunnlagt på 200-tallet under starten av Sassanideriket. Araberne erobret byen på 700-tallet, og i løpet av de neste århundrene ble den utbygget og befolkningstallet vokste. I middelalderen ble sukker og ris produsert i byen ved hjelp av irrigasjonskanaler fra elven Karun noe som gjorde den til en viktig handelsby i regionen.

I nyere tid har oljeproduksjon som startet på begynnelsen 1900-tallet vært avgjørende for byens utvikling. Under Golfkrigen (1980–1988) ble Ahvaz påført store ødeleggelser som følge av dens nærhet til den irakiske grensen. Terrorangrep har også forekommet i byen. Blant annet ble flere bilbomber detonert i 2005 og en militærparade angrepet i 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg