Adolfkanon
Fire adolfkanoner ble fraktet av tyskerne til Trondenes fort utenfor Harstad under andre verdenskrig.

Adolfkanon er en tysk kanon som opprinnelig ble produsert for slagskip, men som ble omdisponert som kystartilleri under andre verdenskrig, blant annet i Norge.

Spesifikasjoner

Kanonen ble konstruert i 1934. Den hadde kaliber 40,6 cm, tilsvarende 16 tommer, og en rørlengde på cirka 19,75 m. Rekkevidden var 43 km med ordinær ammunisjon og 56 km med en mindre og lettere sprenggranat.

Historikk

Kanontypen var opprinnelig beregnet for H-klasse slagskip. Denne skipstypen ble imidlertid aldri bygget, og kanonene ble derfor omdisponert som kystartilleri. Navnet synes å ha kommet fra den lettere, langtrekkende sprenggranaten, som etter alt å dømme var oppkalt etter Adolf Hitler.

Det ble trolig produsert tolv kanoner, og åtte av disse ble modifisert for bruk som kystartilleri og sendt til Norge. Én kanon gikk tapt under transporten, tre ble brukt i Batterie Dietl på Engeløya i Steigen. De fire siste ble satt opp på Trondenes fort nord for Harstad, og er bevart.

Tre kanoner av opprinnelige skipsversjonen ble brukt ved Hel i Polen og senere flyttet til Sangatte ved Calais i Frankrike. Den tolvte var en prototyp som ikke er kjent i operativ bruk.

En tilsvarende kanon – muligens prototypen – er omtalt i Operasjon Barbarossa, den tyske planen for invasjon av Sovjetunionen, der den skal ha vært montert på jernbanelavett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg