Abdullah styrte Transjordan som emir under britisk herredømme fra 1921 og deretter Jordan som konge fra landets selvstendighet i 1946.

Kong Abdullah av Matson Photo Service/Library of Congress. Falt i det fri (Public domain)

Abdullah 1 bin Hussein var den første kongen av Jordan. Han regjerte først som emir av Transjordan under britisk styre fra 1921 og deretter som konge av Jordan fra landets uavhengighet i 1946 til sin død i 1951.

Sammen med resten av hashemittfamilien var Abdullah en av de drivende krefter bak det arabiske opprøret i 1916 mot Det osmanske riket. Storbritannia lovte at opprøret mot tyrkerne skulle gjengjeldes med å opprette uavhengige arabiske stater etter første verdenskrig. Løftet kom gjennom den såkalte Hussein-McMahon-korrespondansen (1915-1916) mellom Abdullahs far, Hussein, og Henry McMahon, den britiske høykommisæren i Egypt.

Dette løftet ble brutt av britene delte Midtøsten opp i mandatområder kontrollert av Frankrike og Storbritannia. I 1921 ble Transjordan opprettet som et slikt britisk mandat, med Abdullah som emir og landets overhode. Samtidig ble Abdullahs bror Faisal utnevnt til konge av Irak. Da Transjordan ble en uavhengig stat i 1946 ble Abdullah landets første konge. I 1949 endret det navn til Jordan, etter at de palestinske områdene øst for elven Jordan også ble innlemmet i kongedømmet etter krigen som fulgte opprettelsen av staten Israel i 1948.

Kong Abdullah spilte en sentral rolle i den tidlige Palestina-konflikten. Han holdt hemmelige samtaler med sionistledelsen, spesielt Golda Meir, om hvordan Palestina skulle deles. De hadde en uskreven avtale, men historikere er uenige om denne avtalen ble overholdt eller ikke. Uavhengig av denne debatten klarte Transjordan, under Abdullahs ledelse, å annektere Vestbredden. Denne annekteringen medførte at landet kunne skiftet navn til Jordan siden det innbar at landet hadde territorier på begge sider av Jordan-elven.

Abdullah hadde store ambisjoner som konge og han anså annekteringen av Vestbredden som starten av et enda større prosjekt. Hans arbeid for å få opprettet en storarabisk stat førte til sterke rivninger innen Den arabiske liga. Han ble av mange palestinere oppfattet som en forræder for sin rolle i delingen av Palestina og sine forhandlinger med Israel. I juli 1951 ble han derfor myrdet i et attentat i Jerusalem. Hussein, Abdullahs barnebarn, og senere konge av Jordan, var tilstede under attentatet. Abdullahs eldste sønn Talal overtok tronen som konge av Jordan etter attentatet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.