hashemittene

I 1921 ble de to hashemitt-brødrene Feisal (til venstre) og Abdullah (til høyre) utnevnt til herskere over hvert sitt land i Midtøsten: Feisal til konge av Irak og Abdullah til emir av et Transjordan under britisk styre. I 1946 ble Abduallah konge av det uavhengige Jordan, og ble drept i et attentat i Jerusalem 20. juli 1951. Dagens kong Abdullah 2 er Abduallah 1s oldebarn. Feisal døde i 1933, og overlot tronen til sin sønn Ghazi, som døde i 1939 og overlot tronen til sin sønn Feisal 2, som ble avsatt og drept under den republikanske revolusjonen i Irak i juli 1958.
Av /Library of Congress.

Britene skuffet araberne – og T.E. Lawrence – etter første verdenskrig, ved å ikke opprettholde løftet om en arabisk stat i Palestina og Syria. Hashemittene fikk riktignok opprette Transjordan øst for Jordan-elven. Her er Winston Churchill (til venstre), T.E. Lawrence og emir Abdullah av Transjordan samlet til et hemmelig møte i Jerusalem i 1921.

Av /Library of Congress.

Hashemittene er en arabisk høvdingætt som stadig spiller en viktig rolle i Midtøsten. Kong Abudllah 2 av Jordan er det fremste nålevende medlem av familien. Tidligere har medlemmer av familien styrt Irak, vært proklamert som konge av Syria og vært overhode for Hijaz-regionen da denne var en del av Det osmanske riket.

Faktaboks

Uttale
hashemˈittene
Også kjent som

Hashemi

Slektshistorie

Hashemitt-familien henter mye av sin legitimitet ved at den tilhører Quraish- (Quaraysh-)stammen, den samme slekt som profeten Muhammad tilhørte. Slekten hevder også å kunne spore sine røtter helt tilbake til profeten Abraham. Navnet stammer fra Hashim (Hashem) ibn abd al-Manaf, et barnebarn av høvdingen Qusai og bestefar til profeten Muhammad.

På 500-tallet ble Qusain bin Kilab den første hashemittiske leder som tok makten i den hellige byen Mekka. Også det abassidiske kalifatet tilhørte den hashemittiske ætten. Fra 900-tallet til 1924 var ætten beskyttere av Mekka og de hellige steder i Hedsjas.

Det arabiske opprøret og kongedømmene

Da det arabiske opprøret mot Det osmanske riket brøt ut i 1916, altså under første verdenskrig, var dette ledet av Hashemitt-familien. De sentrale lederskikkelsene var da familieoverhodet og sharif av Mekka, Hussein ibn Ali, samt hans to sønner – Feisal og Abdullah.

Feisal ble først proklamert som konge av Syria i 1920, men Frankrike utviste ham herfra og fra 1921 ble han konge av Irak. Abullah ble først emir av Transjordan, og da landet ble uavhengig i 1946 ble han konge. Fra 1921 til 1958 var derfor to land i Midtøsten styrt av Hashemitt-konger. I en kort periode i 1958 var de to monarkiene forent som Den arabiske hashemittiske føderasjon.

Kongehusene i Irak var styrt av hashemitter fram til 1958 da et militærkupp endte kongedømmet og proklamerte etableringen av den irakiske republikk. Kong Feisal 2 ble henrettet. I Jordan styrer hashemittfamilien fortsatt. Landets fulle og formelle navn er Det hashemittiske kongedømmet Jordan. Dynastiet i Jordan ble grunnlagt av kong Abdullah 1, og videreført til dagens kong Abdullah 2.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg