Hashemittene er en arabisk høvdingætt som stadig spiller en viktig rolle i Midtøsten. Kong Abudllah II av Jordan er det fremste nålevende medlem av familien. Tidligere har medlemmer av familien styrt Irak, vært proklamert som konge av Syria og vært overhode for Hedsjas-regionen da denne var en del av Det osmanske riket.

Hashemitt-familien henter mye av sin legitimitet ved at den tilhører Quraish- (Quaraysh-)stammen, den samme slekt som profeten Muhammad tilhørte. Slekten hevder også å kunne spore sine røtter helt tilbake til profeten Abraham. Navnet stammer fra Hashim (Hashem) ibn abd al-Manaf, et barnebarn av høvdingen Qusai og bestefar til profeten Muhammad.

I det 6. århundre ble Qusain bin Kilab den første hashemittiske leder som tok makten i den hellige byen Mekka. Også det abassidiske kalifatet tilhørte den hashemittiske ætten. Fra 900-tallet til 1924 var ætten beskyttere av Mekka og de hellige steder i Hedsjas.

Da det arabiske opprøret mot Det osmanske riket brøt ut i 1916, altså under første verdenskrig, var dette ledet av Hashemitt-familien. De sentrale lederskikkelsene var da familieoverhodet og sharif av Mekka, Hussein ibn Ali, samt hans to sønner – Feisal og Abdullah.

Feisal ble først proklamert som konge av Syria i 1920, men Frankrike utviste ham herfra og fra 1921 ble han konge av Irak. Abullah ble først emir av Transjordan, og da landet ble uavhengig i 1946 ble han konge. Fra 1921 til 1958 var derfor to land i Midtøsten styrt av Hashemitt-konger.

Kongehusene i Irak var styrt av hashemitter fram til 1958 da et militærkupp endte kongedømmet og proklamerte etableringen av den irakiske republikk. Kong Feissal II ble henrettet. I Jordan styrer hashemittfamilien fortsatt. Landets fulle og formelle navn er Det hashemittiske kongedømmet Jordan. Dynastiet i Jordan ble grunnlagt av kong Abdullah 1, og videreført til dagens kong Abdullah 2.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.