Talal bin Abdullah

Faktaboks

Talal bin Abdullah
Uttale

tal'al

Født
1909, Mekka
Død
7. juli 1972, Istanbul

Artikkelstart

Talal bin Abdullah var konge av Jordan fra 20. juli 1951 til 11. august 1952. Han abdiserte grunnet psykisk lidelse som gjorde ham ut av stand til å fortsette som konge.

Talal ble født i Mekka i 1909 hvor bestefaren hans var sharif. Talal ble utdannet i Amman. I 1927 startet han sin tjeneste i den jordanske hæren. I perioden 1928-1929 studerte han ved det britiske militærakademiet i Sandhurst. Han steg deretter i gradene i den jordanske hæren og innen 1948 hadde han blitt general.

Den 20. juli 1951 ble Talas far, kong Abdullah I, drept i Jerusalem av en palestinsk attentatmann som mente kongen hadde forrådt Palestina. Som Abdullahs eldste sønn ble Talal utpekt som konge. I løpet av sin korte periode som konge omgjorde Talal Jordan til et konstitusjonelt monarki gjennom etableringen av en grunnlov i 1952.

Den 11. august 1952 abdiserte Talal grunnet en psykisk lidelse som hadde preget ham lenge. Allerede da faren ble drept hadde han vært til behandling.

Tronen ble arvet av hans eldste sønn, Hussein. Talal ble deretter innlagt på en psykiatrisk institusjon i Istanbul i Tyrkia, hvor han tilbragte resten av livet sitt til han døde i 1972. Det er ikke bekreftet, men det antas at han led av schizofreni.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg