ASCAP

ASCAP, amerikansk forening av komponister, tekstforfattere og musikkforleggere til ivaretakelse av deres opphavsrettigheter (copyright), stiftet i 1914. Navnet er en forkortelse for American Society of Composers, Authors and Publishers. Foreningen har administrasjon i New York.

ASCAP registrerer offentlige fremførelser av medlemmenes musikk og krever vederlag på deres vegne. Dette er imidlertid ikke obligatorisk for medlemmene, som kan velge å la verker spilles uten vederlag. Foreningen har gjensidige avtaler med tilsvarende rettighetsforeninger over hele verden.

ASCAP er en såkalt PRO (non-profit performance-rights organisation), men beholder om lag 11 prosent av innkrevde beløp til administrasjon. Totalbeløpet som kreves inn har i senere år nærmet seg én milliard dollar.

USA har flere andre slike organisasjoner, blant annet Broadcast Music Incorporated og Society of European Stage Authors and Composers. I Norge er TONO tilsvarende organisasjon.

Historikk

ASCAP ble stiftet i 1914 i New York. Blant stifterne var komponister som Victor Herbert, Louis Hirsch og John Raymond Hubbell. Medlemmene var komponister innenfor underholdningsbransjen i New York. Mange av de mest populære komponistene i tiden ble medlemmer: John Philip Sousa, Irving Berlin, George M. Cohan, Jerome Kern.

Da radioen kom i 1920-årene begynte ASCAP å kreve inn vederlag på vegne av musikere som hadde deltatt i sendingene, men da foreningen i 1940 hevet kravene oppstod en konflikt med kringkastingsselskapene. Den førte til en boikott som varte i nærmere et år, og den rivaliserende foreningen Broadcast Music Incorporated ble etablert.

I 1937 og 1941 ble ASCAP trukket for retten av den amerikanske stat med bakgrunn i antitrust-lovgivning, men disse konfliktene fant sin løsning.

ASCAP vokste raskt i 1940-, 1950- og 1960-årene da underholdningsmusikk var et felt i sterk utvikling. Film og etterhvert fjernsyn var viktige faktorer. Ledende jazzmusikere, som Duke Ellington, Count Basie og Benny Goodman ble medlemmer. Også komponister fra det klassiske feltet, som Igor Stravinskij, Aaron Copland og Leonard Bernstein, ble medlemmer.

Britiske popband, som The Beatles og The Rolling Stones, benyttet ASCAP for å sikre sine inntekter i USA. ASCAP har i senere år hentet inn medlemmer fra musikkformer som heavy metal, hiphop, techno og punk.

ASCAP var den første amerikanske rettighetsforeningen som hentet inn vederlag for bruk av musikk på internett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg