AISSat

Illustrasjon som viser den norske AIS prøvesatellitten AISSat-1 i bane. «Stangen» som stikker opp fra toppen av satellitten er en antenne.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

AISSat 1 og 2 er norske AIS-satellitter som overvåker skipstrafikken både i Norge og i internasjonale farvann. AISSat-3 ble bygd og skutt opp, men på grunn av en feil med raketten kom satellitten aldri inn i den tiltenkte banen og gikk dermed tapt. De er terningformete med sidekanter på 20 centimeter og en vekt på seks kilo. I bane dekker satellitten nordområdene hvert 98. minutt.

AISSat-1

AISSat-1 ble skutt opp 12. juli 2010 og plassert i en omkring 635 kilometer høy polbane, med en indisk bærerakett skutt opp fra romsenteret Satish Dhawan på øya Sriharikota nær Chennai i India. Dette var en AIS-prøvesatellitt.

Signaler mottatt av AISSat-1 går til et kontrollsenter ved Forsvarets forskningsinstituttKjeller, og fordeles derfra til offentlige brukere som Kystverket, politi-, toll- og havnemyndigheter.

Satellitten, som er Norges første ikke-kommersielle, er utviklet av Forsvarets forskningsinstitutt i samarbeid med Norsk Romsenter, Kystverket og Kongsberg Seatex. Satellittbussen ble bygget av UTIAS ved universitetet i Toronto. Prisen var om lag 30 millioner kroner.

AISSat-2 og 3

  • AISSat-2 ble skutt opp 8. juli 2014 fra Bajkonurbasen i Kasakhstan.
  • AISSat-3 ble skutt opp 28. november 2017 fra rombasen Vostochny i Russland, men denne kom aldri i bane på grunn av en feil med raketten under oppskytingen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg