A-4 Skyhawk

SDASM Archives.

McDonnell Douglas A-4 Skyhawk er et amerikansk enmotors jetdrevet angrepsfly for bruk fra hangarskip. Det ble opprinnelig utviklet og produsert av Douglas Aircraft Company.

Historie

A-4 Skyhawk brukt av Singapores flyvåpen
.
Lisens: CC BY NC 2.0

A-4 Skyhawk fløy første gang 14. august 1954, og ble levert til den amerikanske marinen fra september 1956. I alt 2960 fly ble produsert av Douglas Aircraft Company og McDonnell Douglas Corporation, og i tillegg til den amerikanske marinen ble flytypen også levert til Argentina, Australia, Brasil, Indonesia, Israel, Kuwait, Malaysia, New Zealand og Singapore.

A-4 Skyhawk var i utstrakt bruk under Vietnamkrigen, og Argentina brukte A-4 Skyhawk under Falklandskrigen, hvor flytypen blant annet ble brukt til å senke to britiske krigsskip. A-4 Skyhawk var ved utgangen av 2022 fremdeles i bruk i det argentinske flyvåpenet og den brasilianske marinen.

Spesifikasjoner

Varianten A-4M Skyhawk er utstyrt med en Pratt & Whitney J52 turbojetmotor (se flymotor) med en skyvkraft på 50 kilonewton. Flyet er utrustet med to 20-millimeter maskinkanoner og fem festemaster som i tillegg til dropptanker kan bære et stort utvalg av bomber, raketter og missiler.

  • Vingespenn: 8,38 meter
  • Lengde: 12,27 meter
  • Normal startvekt: 11 113 kilogram
  • Topphastighet: 1102 kilometer ved havoverflaten

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg