A-4 Skyhawk

A-4 Skyhawk

San Diego Air & Space Museum Archives.

Artikkelstart

McDonnell Douglas A-4 Skyhawk er et amerikansk enmotors jetdrevet angrepsfly for bruk fra hangarskip. Det ble opprinnelig utviklet og produsert av Douglas Aircraft Company.

Historie

En Skyhawk fra den brasilianske marinen
.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

A-4 Skyhawk fløy første gang 14. august 1954, og ble levert til den amerikanske marinen fra september 1956. I alt 2960 fly ble produsert av Douglas Aircraft Company og McDonnell Douglas Corporation, og i tillegg til den amerikanske marinen ble flytypen også levert til Argentina, Australia, Brasil, Indonesia, Israel, Kuwait, Malaysia, New Zealand og Singapore.

A-4 Skyhawk var i utstrakt bruk under Vietnamkrigen, og Argentina brukte A-4 Skyhawk under Falklandskrigen, hvor flytypen blant annet ble brukt til å senke to britiske krigsskip. A-4 Skyhawk var ved slutten av 2010-tallet fremdeles i bruk i Argentina og Brasil.

Spesifikasjoner

Varianten A-4M Skyhawk er utstyrt med en Pratt & Whitney J52 turbojetmotor (se flymotor) med en skyvkraft på 50 kilonewton. Flyet er utrustet med to 20-millimeter maskinkanoner og fem festemaster som i tillegg til dropptanker kan bære et stort utvalg av bomber, raketter og missiler.

  • Vingespenn: 8,38 meter
  • Lengde: 12,27 meter
  • Normal startvekt: 11 113 kilogram
  • Topphastighet: 1102 kilometer ved havoverflaten

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg