A-4 Skyhawk

A-4 Skyhawk

San Diego Air & Space Museum Archives.

McDonnell Douglas A-4 Skyhawk, amerikansk enmotors jetdrevet angrepsfly for bruk fra hangarskip. Opprinnelig utviklet og produsert av Douglas Aircraft Company.

Historie

En Skyhawk fra den brasilianske marinen
.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

A-4 Skyhawk fløy første gang 14. august 1954, og ble levert til den amerikanske marinen fra september 1956. I alt 2960 fly ble produsert av Douglas Aircraft Company og McDonnell Douglas Corporation, og i tillegg til den amerikanske marinen ble flytypen også levert til Argentina, Australia, Brasil, Indonesia, Israel, Kuwait, Malaysia, New Zealand og Singapore.

A-4 Skyhawk var i utstrakt bruk under Vietnamkrigen, og Argentina brukte A-4 Skyhawk under Falklandskrigen, hvor flytypen blant annet ble brukt til å senke to britiske krigsskip. A-4 Skyhawk er fremdeles i bruk i noen få land, blant annet i moderniserte utgaver i Argentina, under navnet A-4R Fightinghawk, og i Singapore som A-4SU Super Skyhawk.

Spesifikasjoner

A-4 Skyhawk er utstyrt med en turbojetmotor, tidlige varianter med en Wright J65 og variantene fra A-4E og utover med en Pratt & Whitney J52, med unntak av A-4SU Super Skyhawk som er utstyrt med en General Electric F404 turbofanmotor. De fleste variantene er utstyrt med to 20 mm maskinkanoner og fra A-4E og utover med fem festemaster som i tillegg til dropptanker kan bære et stort utvalg av bomber, raketter og missiler. Vingespenn 8,38 m, lengde 12,27 m, normal startvekt 11 113 kg, topphastighet 1102 km/t ved 0 m.o.h. (A-4M Skyhawk II).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg