Et karbonlager er en oppsamling av karbon, det vil si at karbondioksid (CO2) tas ut av atmosfæren og lagres over kort eller lang tid. Karbonlagring skjer enten naturlig via Jordens karbonkretsløp eller teknisk ved hjelp av mennesker.

Naturlig karbonlagring

Den boreale barskogen er verdens største karbonlager i skog. Bilde hentet fra Royal Society.(Figur 1 a, side 3)

.
Lisens: fri

De største naturlige karbonlagrene på Jorden finnes i hav, myr og skog. Naturlig karbonlagring skjer gjennom ulike biologiske prosesser. En slik biologisk prosess er fotosyntesen i planter der CO2 tas ut av atmosfæren og lagres som karbon i vegetasjonen.

Karbon finnes også lagret i alle andre typer levende og døde organismer, samt organisk materiale i jordsmonnet. Andre eksempler på naturlige karbonlagre er omdannet dødt organiske materiale (plante- og dyrerester) til kull, olje og gass i bergarter.

Teknisk karbonlagring

Teknisk karbonfangst og -lagring kalles gjerne CO2-håndtering på norsk, mens den engelske betegnelsen «Carbon Capture and Storage» (CCS) vanligvis brukes internasjonalt. Karbonfangst og håndtering brukes om det å skille ut CO2 fra fossile brensler for å lagre denne i underjordiske geologiske reservoar. Slik teknologi er under utprøving og hensikten er å redusere utslipp av CO2 til jordensatmosfære ved permanent lagring i bakken eller havbunnen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg