Øyvind Leonhardsen er en tidligere norsk fotballspiller, offensiv midtbanespiller, som blant annet spilte venstre indreløper da Norge slo Brasil 2–1 under VM i Frankrike i 1998.

Øyvind Leonhardsen var en treningsvillig, hardtarbeidende, løpssterk, anvendelig og målfarlig midtbanespiller, som på landslaget er Norges mestscorende midtbanespiller gjennom tidene. Han scoret gjerne mål på sine «Leo-løp», der han satte stor fart inn i motstanderens straffefelt og avsluttet idet ballen ble sendt inn i feltet, noen ganger som en Flo-pasning. Han debuterte for øvrig på landslaget i Drillos debut som landslagssjef mot Kamerun i 1990.

Leonhardsen var på Norges lag i VM i 1994 i USA og 1998 i Frankrike. Han spilte alle de tre kampene i VM i 1994 og tre av de fire kampene i VM i 1998; mot Marokko, Brasil og Italia. Under kampen mot Italia ble han skadet og byttet ut allerede i det 13. minutt, og han var reserve mot Skottland.

Leonhardsen ble norsk seriemester tre ganger med Rosenborg fra 1992–1994 og norsk cupmester (Norgesmester) med samme klubb i 1992.

Øyvind Leonhardsen ble av VG kåret til Årets spiller i eliteserien i 1994 og fikk tildelt Kniksenprisen som beste midtbanespiller i 1991 og 1993. Med sine 86 landskamper er han nummer seks på norgesstatistikken over antall landskamper og mottaker av Gullklokka.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.