Gullklokka (fotball)

Artikkelstart

Gullklokka er en utmerkelse som tidligere ble delt ut til norske landslagsspillere i fotball etter 25 spilte landskamper. 11. april 2019 vedtok forbundsstyret i Norges Fotballforbund at den først skal deles ut etter 50 kamper med unntak av spillere som debuterte før denne datoen. Gunnar Andersen var den første spilleren som nådde 25 landskamper. Det skjedde den 29. juni 1919 etter en kamp mot Sverige, der Norge vant 4–3.

Gullklokka som utmerkelse ble imidlertid først innført i 1930, og den ble da tildelt de fire første som hadde passert 25 landskamper, Gunnar Andersen, Per Skou, Adolph Wold og Einar «Jeja» Gundersen under en bankett på Grand Hotel i Oslo.

Kvinnelandslaget spilte sin første landskamp i 1978, og de to første som mottok Gullklokka var Gunn Nyborg og Kari Nielsen etter en kamp mot Island i Reykjavík den 30. juli 1983, der Norge vant 1–0. Nyborg og Nielsen spilte de 49 første landskampene sammen, og Nyborg spilte sågar de 110 første landskampene på rad.

En fast rutine er at den som mottar Gullklokka må holde en tale under banketten etter landskampen.

Regelen vedtatt i 11. april 2019 om at spillere først får Gullklokka etter 50 kamper, men at spillere som har debutert før denne datoen får den etter 25, innebærer blant annet at Martin Ødegaard får den etter 25 landskamper, mens Erling Braut Haaland først kan få den etter 50 kamper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg