flopasning

Jostein Flo
Jostein Flo var sentral på det norske herrelandslaget i fotball under storhetstiden på 1990-tallet, særlig som mottaker av den berømte «flopasningen» som landslagstrener Egil Olsen, som fra 1993 var ett av fundamentene «Drillo» baserte sin effektive gjennombruddsstil på. Her er Flo i aksjon under VM-kvalifiseringskampen mot Sveits på Ullevaal Stadion 10. september 1997, der Norge vant 5–0.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Flopasning er et spilltrekk i fotball som ble utviklet av daværende herrelandslagstrener for Norge på 1990-tallet, Egil Olsen, og oppkalt etter midtbanespilleren Jostein Flo.

Prinsipp

Flopasningen er en diagonalpasning slått fra sideback til ving/kantspiller på motsatt side som skal heade ballen i retning av eller inn i motstanderens straffefelt, der midtbanespillere eller spisser på løp skal angripe ballen i forsøk på å score mål.

Bruk

Flopasningen ble første gang brukt av Drillos landslag i landskamp mot Portugal i 1993 og ble første gang slått av Pål Lydersen mot oppspillpunktet Jostein Flo. Senere ble pasningen oftest slått av Stig Inge Bjørnebye.

Idé og filosofi

Flo-pasningen var en del av Egil Olsens filosofi om en effektiv spillestil basert på velorganisert og gjennombruddshissig sonespill. Drillos idé var å sette lagets sterkeste hodespiller mot sidebacker med liten hodestyrke. Forsøket ga umiddelbar suksess og var et sentralt trekk i Norges vellykkede kvalifiseringer til VM-sluttspillene i USA i 1994 og Frankrike i 1998.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Olsen, Egil, Nils Johan Semb og Øyvind Larsen (1994). Effektiv fotball. Gyldendal.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg