Flopasning er navnet på et spilltrekk i fotball utviklet av daværende herrelandslagstrener for Norge på 1990-tallet, Egil Olsen, og oppkalt etter midtbanespilleren Jostein Flo.

Flopasningen er en diagonalpasning slått fra sideback til ving/kantspiller på motsatt side som skal heade ballen i retning av eller inn i motstanderens straffefelt, der midtbanespillere eller spisser på løp skal angripe ballen i forsøk på å score mål.

Flopasningen ble første gang brukt av Drillos landslag i landskamp mot Portugal i 1993 og ble første gang slått av Pål Lydersen mot oppspillpunktet Jostein Flo. Senere ble pasningen oftest slått av Stig Inge Bjørnebye.

Flo-pasningen var en del av Egil Olsens filosofi om en effektiv spillestil basert på velorganisert og gjennombruddshissig sonespill. Drillos idé var å sette lagets sterkeste hodespiller mot sidebacker med liten hodestyrke. Forsøket ga umiddelbar suksess og var et sentralt trekk i Norges vellykkede kvalifiseringer til VM-sluttspillene i USA i 1994 og Frankrike i 1998.

  • Olsen, Egil, Nils Johan Semb og Øyvind Larsen (1994). Effektiv fotball. Gyldendal.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.