Økonomi og næringsliv i Liechtenstein

Liechtenstein har en av de høyeste gjennomsnittsinntekter i verden. Gunstige skatteregler er en av årsakene til landets økonomiske oppsving, og utenlandske firmaer som av skattemessige grunner er registrert i Liechtenstein, utgjør en viktig inntektskilde. F.eks. bidrar utenlandske holdingselskaper med 30 % av statens inntekter. Salg av frimerker, særlig til turister, bidrar med ca. 3 % av inntektene. Det vakre landskapet og gode vintersportsmuligheter har skapt grunnlag for en betydelig turistnæring. I 2003 arbeidet over halvparten av yrkesbefolkningen i tjenesteytende næringer.

I 1930 var ca. 70 % av befolkningen sysselsatt i jordbruket, mens andelen i 2003 bare var 1,3 %. I jordbruket spiller kveghold størst rolle. I dalsidene drives vin- og fruktdyrking, ellers dyrkes poteter og mais. I forhold til størrelsen er Liechtenstein et sterkt industrialisert land, og omkring 40 % av yrkesbefolkningen arbeider innen industrien. Produktomfanget er stort og omfatter bl.a. optiske instrumenter, bore- og boltemaskiner, keramikk, tekstiler, kunstige tenner og annet tannmateriell og legemidler. 90 % av energibehovet må importeres.

Det meste av utenrikshandelen foregår med ulike EU-land.

Den østerrikske jernbanelinjen Feldkirch–Buchs (Sveits), som er en del av strekningen Paris–Wien (Arlberg-ekspressen), krysser gjennom den nordlige del av Liechtenstein. Nærmeste internasjonale lufthavn er Zürich–Kloten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.