Økonomi og næringsliv i Liechtenstein

Liechtenstein har en av de høyeste gjennomsnittsinntekter i verden. Gunstige skatteregler er en av årsakene til landets økonomiske oppsving, og utenlandske firmaer som av skattemessige grunner er registrert i Liechtenstein, utgjør en viktig inntektskilde. F.eks. bidrar utenlandske holdingselskaper med 30 % av statens inntekter. Salg av frimerker, særlig til turister, bidrar med ca. 3 % av inntektene. Det vakre landskapet og gode vintersportsmuligheter har skapt grunnlag for en betydelig turistnæring. I 2003 arbeidet over halvparten av yrkesbefolkningen i tjenesteytende næringer.

I 1930 var ca. 70 % av befolkningen sysselsatt i jordbruket, mens andelen i 2003 bare var 1,3 %. I jordbruket spiller kveghold størst rolle. I dalsidene drives vin- og fruktdyrking, ellers dyrkes poteter og mais. I forhold til størrelsen er Liechtenstein et sterkt industrialisert land, og omkring 40 % av yrkesbefolkningen arbeider innen industrien. Produktomfanget er stort og omfatter bl.a. optiske instrumenter, bore- og boltemaskiner, keramikk, tekstiler, kunstige tenner og annet tannmateriell og legemidler. 90 % av energibehovet må importeres.

Det meste av utenrikshandelen foregår med ulike EU-land.

Den østerrikske jernbanelinjen Feldkirch–Buchs (Sveits), som er en del av strekningen Paris–Wien (Arlberg-ekspressen), krysser gjennom den nordlige del av Liechtenstein. Nærmeste internasjonale lufthavn er Zürich–Kloten.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg