Navnedagkalender

En svensk kalender med navnedager.

Statue av Olav den hellige fra Fresvik kirke i Sogn og Fjordane. Han døde 29.juli, som er  navnedag for Olav, Ola og Ole.

En navnedag er en dag i kalenderen som er viet til ett eller flere bestemte fornavn.

Før reformasjonen i 1537 var en navnedag i Norge en minnedag for en helgen som ble æret på denne dagen. Selv om helgenkulten formelt ble avskaffet da Norge ble protestantisk, blir navnene på en del viktige helgendager fortsatt brukt. For eksempel er olsok 29. juli, sankthans 24. juni og mikkelsmesse 29. september dager som skriver seg fra den katolske helgenkalenderen.

I Sverige

I Sverige ble det allerede ved reformasjonen innført navnedager med utgangspunkt i vanlige svenske navn. Kirken oppfordret folk til å feire navnedagen og dåpsdagen i stedet for fødselsdagen. Fødselsdagsfeiring ble sett på som en hedensk tradisjon, da det var dagen man ifølge kristen tradisjon ble født inn i arvesynd.

Navnedagsfeiringen i Sverige fikk sitt endelige gjennombrudd da den offisielle almanakken fra 1749 også inkluderte navnedagene. Fra da av har navnedagsfeiring vært vanlig i store deler av Sverige og Finland.

Den moderne navnedagsrekken

Den norske almanakken inkluderte også den gamle helgenkalenderen like til 1912, da de fleste helgenfester ble luket ut. Man beholdt imidlertid de mest kjente merkedagene som kyndelsmesse, jonsok, olsok, larsok og barsok. Utover 1900-tallet var det liten interesse for navnedagene i Norge.

På 1980-tallet begynte noen norske radiokanaler å referere til den moderne svenske navnedagskalenderen. I 1989 tok så Almanakkforlaget opp skikken med å trykke en navnedagsrekke i almanakken. Noen av de gamle navnene fra kirkekalenderen er beholdt, men navneutvalget baserer seg nå på faktisk bruk og revideres jevnlig. Navnedagsrekken fra 2017 inneholder 452 kvinnenavn og 426 mannsnavn. Ti arabiske navn ble innlemmet i navnekalenderen fra 2017.

Den svenske skikken med å feire navnedagen har likevel ikke fått fotfeste i Norge, selv om de fleste aviser i lengre tid har hatt en spalte med navnedagene og stoff om personer med det aktuelle navnet etc.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kruken, Kristoffer. Namnedagar og namnedagstradisjon. I Collett, John Petter (red.). Almanakkens historie. En jubileumsbok 2011. Oslo: Gyldendal

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg