Almanakkforlaget

Artikkelstart

Almanakkforlaget er en norsk bedrift grunnlagt i 1883 i Christiania som en papirhandel av Emil Moestue. Forretningen Emil Moestue ble snart utvidet med trykkeri og bokbinderi og utviklet til en ledende spesialforretning for kontortrykksaker og protokoller.

Faktaboks

Også kjent som
Almanakkforlaget

Bedriften ble aksjeselskap fra 1916. I perioden 1913–1994 produserte firmaet Almanakk for Norge for Universitetet i Oslo. Det hadde fra 1928 egen papirfabrikk (Buskerud Papirfabrikk i Drammen, grunnlagt i 1914) og ble et av Norges største trykkerier. Ved siden av bøker, blader, almanakker osv., produserte trykkeriet også frimerker for staten.

Fra 1950-årene omfattet Emil Moestue AS de fleste områder innen grafisk industri og forlagsvirksomhet og hadde over tusen ansatte. Bedriften var familieeid til 1977, da den ble overtatt av Borregaard (senere Orkla). I 1985 ble firmaets engroshandel med papirvarer utskilt som Emo, hvor eierne senere blant annet har vært Aker RGI, Richard Andvord og Andvord Tybring-Gjedde ASA.

Buskerud Papirfabrikk ble nedlagt i 1987. Orkla solgte i 1990 Emil Moestue til svenske Esselte, og fra 1998 var finske Ajasto eier. I 2012 ble bedriften kjøpt opp av Schneider International AG, og byttet navn til Almanakkforlaget.

Almanakkforlaget utgir almanakker, tidsplanleggere, kalendere med mer. Kjente varemerker er Aplan og Den 7de Sans.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg