Havbeite er virksomhet hvor en setter ut akvatiske organismer (vannlevende planter og dyr) i sjøen med sikte på gjenfangst. Dette gir grunnlag for kulturbetinget høsting, altså høsting av naturlige bestander som er styrket ved hjelp av ulike kultiveringstiltak; utsettinger av organismer eller forbedringer av det naturlige miljøet med sikte på større avkastning.

Uttrykket havbeite brukes om utsetting som er ledd i kommersiell virksomhet. Tillatelser til havbeite med eksklusiv rett til høsting gis i dag kun ut til stedegne arter (altså arter som fra før lever vilt i området) som kamskjell og hummer. Det settes også ut yngel av andre arter, men det gis ikke eksklusiv rett til høsting. Formålet er da styrking av naturlige ressurser, ikke kommersiell virksomhet.

I dag er det også aktuelt å sette ut organismer (for eksempel tare, blåskjell) rundt oppdrettsanlegg (fiskeoppdrett, havbruk) som en måte å resirkulere utslipp av karbon, nitrogen og fosfor fra anleggene. Dette kalles multitrofisk akvakultur.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg