Manasse var konge i Juda rike fra 697 fvt. til 642 fvt.. Han var sønn av Hiskia og Hefsiba.

Manasse får dårlig omtale i bibeltekstene, i motsetning til sin far. I tekstene i andre Kongebok beskyldes Manasse for å ha gjeninnført mange av de religiøse skikkene som ble praktisert under hans bestefar kong Akas, som å tilbe «hele himmelhæren», reise altere for Baal og sette opp Ashera-pæler (21, 2–7). Profetene skal ha forkynt Jahves straff over Manasse og judeerne (21,10). Manasse beskyldes også for å ha latt mange uskyldige menn dømmes til døden (21,16).

Ifølge andre Krønikebok var Manasse i en periode fange i Babylon (33,11). Der skal han ha angret sine tidligere synder, for så å ha vendt tilbake til Juda med Jahves hjelp (33,13). Ifølge andre Krønikebok skal han ha fjernet fremmede gudebilder og altere, men også hans sønn, Amon, beskyldes for å dyrke «fremmede» guder. Ifølge bibeltekstene skal Manasse også ha latt bygge en ny bymur rundt Davidsbyen og latt utnevne kommandanter i Judas byer. Dette kan tyde på at Juda igjen begynte å bli mer selvstendig. Arkeologiske utgravninger viser at det virkelig fant sted en økt byggevirksomhet på denne tiden.

Ikke-bibelske kilder

Juda var på denne tiden en liten stat, som var å betrakte som Assyrias vasall. Gjennom sin lange regjeringstid var Manasse vasall under tre forskjellige assyriske konger. Hans navn nevnes i flere assyriske tekster, som en av de statene som var forpliktet til å stille folk til å frakte materialer til assyriske byggverk og soldater til assyrernes hær. Assyrias grenser strakte seg helt til Egypt, og Assyria ønsket stadig å erobre deler av selve Egypt. Til gjengjeld støttet egypterne forskjellige oppstander mot assyrisk styre rundt omkring. Vi vet lite om Manasses politikk, men hans lange og fredelige regjeringstid tyder på at han må ha vært flink til å manøvrere.

Det apokryfe skrift Manasses bønn som tilskrives ham, er ikke fra hans tid.

Stammen Manasse

I henhold til tekstene i Den hebraiske bibelen var Manasse også navnet på en av Det gamle Israels tolv stammer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg