Faktaboks

Trafalgar Square
Uttale
trəfˈælgə skwˈeə

Trafalgar Square er en stor plass i London, i Westminster bykommune, ved sammenløpet av gatene Haymarket, Pall Mall, Charing Cross Road, Strand, Whitehall og The Mall.

Plassen ble anlagt i 1820–1840-årene og oppkalt etter Lord Nelsons seier i slaget ved Trafalgar i 1805. Midt på plassen står et monument utført som en 56 meter høy søyle med en portrettstatue av Lord Nelson på toppen, utført av billedhuggeren Edward Hodges Baily i 1839–1843.

Rundt plassen finnes flere monumentalbygninger,blant annet National Gallery og kirken St. Martin-in-the-Fields. Hvert år siden 1947 har et stort norsk juletre, hugget i Oslomarka, blitt reist på plassen. Juletreet er en gave fra Oslo kommune som et tegn på nordmenns takknemlighet for Storbritannias innsats under andre verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Johannes Morken

HeiI ei pressemelding på Oslo kommune si nettside er det opplyst at den første julegrana frå Oslo kom til Trafalgar Square i 1947, ikkje 1946 som det står i denne artikkelen. Er det råd å finna ut kva som er rett?Johannes Morken

svarte Øyvind Reisegg

Det er nok 1947 som er rett, det går fram av aviser frå samtida, til dømes Aftenposten, og britiske nettsider.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg