Pinus contorta

Pinus contorta, vrifuru. Foto fra: Den Jyske Skovhave, Rold Skov

Pinus contorta

Pinus contorta, vrifuru. Foto fra: Tangrimme, Thy

Vrifuru er et bartre i furufamilien.

Faktaboks

Etymologi

Av latin contortus skrudd, vridd

Også kjent som
kontortafuru contortafuru
Vitenskapelig navn
Pinus contorta
Beskrevet av
Douglas ex Loudon
Fremmedartstatus i Norge
SE – Svært høy risiko
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Utbredelse og bruk

Det stammer fra vestkysten av Nord-Amerika, der det kalles lodgepole pine. Vrifuru ble innført til Europa i 1855, og det ble gjort forsøk med utplanting i Norge fra 1890. Det var planting i større skala fra 1960-årene, hovedsakelig i høyereliggende skog i Hedmark og Trøndelag, men også nord til Finnmark. Tilplantet areal anslås til mellom 60 000 og 80 000 dekar. I det nordlige Sverige er det plantet cirka 5,5 millioner dekar vrifuru, og arten er det viktigste innførte treslaget i Skandinavia.

Treet vokser raskt i ung alder og trives også temmelig høyt til fjells. Densitet ved 15 prosent fuktighet cirka 0,45 gram/cm3. Veden er omtrent som vår furu, men kjernen er lysere. Vrifuru kan brukes til massevirke, men norske plantinger viser dårlig stammeform og mye kvist, som er lite ønsket i skurtømmer.

Risiko for norsk natur

Arten viser seg å ha stor evne til å spre seg ut over tilplantet areal i Norge, og anses å utgjøre en svært høy risiko for naturlige økosystemer. Artsdatabanken sier at «dette er en av de artene vi tror kan gi svært store endringer i norsk natur i kommende generasjoner».

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

vrifuru
Pinus contorta
Artsdatabanken-ID
103817
GBIF-ID
5285750

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg