furufamilien

Pollen- og frøkongler på samme tre. Pollenkonglene («hannblomstene») er gule og sitter nede på langskuddet, frøkonglene («hunnblomstene») er røde og sitter i toppen.

Artikkelstart

Furufamilien er den største familien av bartrær med omlag 230 arter, blant annet de vanlige gran og furu. Nesten alle artene i furufamilien er eviggrønne tre, sjeldnere busker.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Pinaceae

Utbredelse

Alle artene, unntatt én, vokser nord for ekvator. Unntaket er «sumatrafuru» (Pinus merkusii) som vokser på 2° sør på Sumatra.

Slekter

Furufamilien er delt i to underfamilier og elleve slekter. Den ene underfamilien har kun én slekt, furuslekten, mens den andre underfamilien har ti slekter.

Pollenkongler og frøkongler

Pollen- og frøkonglene er på samme tre (sambu).

Pollenkonglene (populært kalt «hannblomster») er små sideskudd med ei samling av overlappende sporofyll. Hvert sporofyll bærer to mikrosporangier (pollensekker). Pollenkonglene sitter enkeltvis eller samla i klynger. Etter å ha sluppet pollenet visner de og faller av.

Frøkonglene (populært kalt «hunnblomster» før pollinering) består av en akse med et stort antall spiralstilte dekkskjell, som på oversida har et kongleskjell med to nakne frøemner (nakenfrøete planter). Kongleskjella blir i løpet av frømodninga treaktige. Dekkskjella er oftest små og skjult av de større, tettsittende kongleskjella. Frømodninga blir hos de fleste fullført i løpet av første året, men hos furuartene tar det to-tre år.

De fleste artene har frø med en vinge og blir spredt med vinden (vindspredning). Noen få mangler vinge og har gjerne større nøttelignende frø som blir spredt av fugler eller andre dyr (dyrespredning).

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

furufamilien
Pinaceae
Artsdatabanken-ID
103791
GBIF-ID
3925

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg