furufamilien

Hann- og hunnblomster på samme tre, hannblomstene er gule og sitter nede på langskuddet, hunnblomstene er røde og sitter i toppen. av . CC BY SA 3.0

Furufamilien er den største familien i underklassen bartrær, Pinidae,og omfatter 11 slekter med omlag 230 arter.

Faktaboks

Også kjent som
Pinaceae

Nesten alle artene i furufamilien er eviggrønne tre, sjeldnere busker. Pollen- og frøkonglene er på samme tre (sambu). Pollenkonglene (populært kalt «hannblomster») er små sideskudd med ei samling av overlappende sporofyll. Hvert sporofyll bærer to mikrosporangier (pollensekker). Pollenkonglene sitter enkeltvis eller samla i klynger. Etter å ha sluppet pollenet visner de og faller av. Frøkonglene (populært kalt «hunnblomster» før pollinering) består av en akse med et stort antall spiralstilte dekkskjell, som på oversida har et kongleskjell med to nakne frøemner (nakenfrøete planter). Kongleskjella blir i løpet av frømodninga treaktige. Dekkskjella er oftest små og skjult av de større, tettsittende kongleskjella. Frømodninga blir hos de fleste fullført i løpet av første året, men hos furuartene tar det to-tre år.

De fleste artene har frø med en vinge og blir spredt med vinden (vindspredning). Noen få mangler vinge og har gjerne større nøttelignende frø som blir spredt av fugler eller andre dyr (dyrespredning).

Furufamilien har rundt 230 arter. Alle artene, unntatt én, vokser nord for ekvator. Unntaket er «sumatrafuru» (Pinus merkusii) som vokser på 2° sør på Sumatra. Artene fordeler seg på to underfamilier, den ene med bare én slekt, furu. I den andre, er det 10 slekter hvorav de viktigste er edelgran, seder, lerk, gran, douglasgran og hemlokk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg