virginia-einer

Juniperus virginiana, virginia-einer. Hunnplante med bærkongler. Foto fra: Hobro, Jylland, Danmark

Juniperus virginiana, virginia-einer. Foto fra: Hobro, Jylland, Danmark

Artikkelstart

Virginia-einer er en nordamerikansk art i sypressfamilien. Treet kan bli 30 meter høgt og ha en stamme som er over én meter i diameter, men blir sjelden så stor. Krona er tett og smalt kjegleforma på unge tre, men etter hvert som treet eldes blir fasongen mer uryddig.

Faktaboks

Også kjent som
blyanttre eastern redcedar (amerikansk)
Vitenskapelig navn
Juniperus virginiana
Beskrevet av
Carl von Linné

Barken er rødlig brun, med årene blir den mer grå og flaker av i langstrakte, smale flak. Bladene er vanligvis skjellformete og kan bli én til tre millimeter lange. Viriginia-einer har ikke barnåler som spriker ut fra kvisten, slik som de gjør hos vanlig einer. Ungplanter har nåler som er omtren én centimeter lange (juvenilt bar). Gamle trær får også ofte en del juvenilt bar.

Arten er særbu, med egne hann- og hunnplanter.

Den naturlige utbredelsen er østlige Canada og USA, fra Nova Scotia og Ontario i nord til Florida i sør, og vestover til Rocky Mountains. I Europa plantes virginia-einer som prydtre i hager og parker, også i Norge. Det blir markedsført flere kultivarer (hagesorter). Herdigheten går fra H3 til H5, avhengig av proveniens.

Kjerneveden er rødbrun og har en behagelig lukt. Den kalles rødt sedertre eller virginiaseder, og har vært brukt til sigarkasser, til blyanter og ikke minst som møllmiddel.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

virginia-einer
Juniperus virginiana
GBIF-ID
2684391

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg