Faktaboks

Uttale
nˈəuvə skˈəuʃə
Etymologi
latin ‘Nye Skottland’
Nova Scotia
Kart over Canadas provinser med Nova Scotia markert i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Nova Scotia

Provinsen Nova Scotia omfatter halvøya Nova Scotia, den store øya Cape Breton nordøst for fastlandet og den lille Sable Island 175 kilometer fra sørkysten.

Av /Ida Scott.
Lisens: CC BY SA 3.0

Nova Scotia er en provins i det sørøstlige Canada som omfatter halvøya Nova Scotia, den store øya Cape Breton nordøst for fastlandet og den lille Sable Island 175 kilometer fra sørkysten. Provinsen er Canadas nest minste.

Arealet er på 55 284 kvadratkilometer (hvorav 1946 kvadratkilometer ferskvann). Det er 952 024 innbyggere (2017). Hovedstad og største by er Halifax.

Navnet Nova Scotia (latin for Ny-Skottland) er fra 1621.

Geografi og miljø

Nova Scotia
Kystlinjen av halvøya Nova Scotia ved Duncan Cove.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
Cape Breton Island
Black Brook Cove, Cape Breton.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Nova Scotia har et bakkelandskap der skog dekker 79 prosent av landarealet. Høyeste punkt er White Hill i Cape Breton Highlands i nordøst, 535 meter over havet. Provinsen har mer enn 3000 innsjøer (størst er Bras d'Or, 1099 kvadratkilometer) og flere hundre hovedsakelig korte elver, bekker. Kysten er stedvis dypt innskåret. Ingen steder er mer enn 67 kilometer fra kysten.

Rundt Bay of Fundy og langs Northumberlandstredet er det store områder marskland. Ved hjelp av diker brukes de til jordbruksformål. Verdens største tidevannsforskjell på omkring 17 meter er i Bay of Fundy.

Labradorstrømmen fra nord og Golfstrømmen fra sør påvirker klimaet, spesielt ved Atlanterhavskysten, med gjennomsnittlige vintertemperaturer mellom –15 og 0 °C og sommertemperaturer på 20–25 °C. Her er klimaet mildere og våtere enn i resten av provinsen. Nedbøren varierer fra 1400 millimeter årlig i sør til omkring 1000 millimeter i året andre steder. Det faller mye snø om vinteren. I sør kan det være tåke opptil 90 dager i året.

Folk og samfunn

Halifax
Halifax er hovedstad og største by i Nova Scotia.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Omkring 3/4 av befolkningen har aner fra De britiske øyer. Den største etniske gruppen var i 2006 av skotsk (31,9 prosent), engelsk (31,8 prosent) og irsk (21,6 prosent) opphav. 17,9 prosent hadde fransk opphav og 5,3 prosent var nordamerikanske urfolk og métiser. De fleste urfolkene tilhører micmac (mi'kmaq).

92,5 prosent av befolkningen har engelsk og 3,4 prosent har fransk som morsmål (2016). De fleste fransktalende har opprinnelse i den akadiske kulturen (se Acadia) og bor langs kyststrekningen French Shore mellom Yarmouth og Digby. Det er også franskspråklige lokalsamfunn på Cape Breton Island.

57 prosent av befolkningen er urban. Omkring 44 prosent av Nova Scotias befolkning bor i Halifax.

Tre fjerdedeler av Nova Scotias befolkning er kristne. De fleste er katolikker. Omkring 21 prosent er uten religiøs tilknytning.

Næringsliv og økonomi

Det begrensede jordbruksarealet brukes mest til dyrking av fôrvekster og frukt, særlig epler. Nova Scotia er en av verdens største produsenter av blåbær, og det dyrkes også vindruer, blant annet til vinproduksjon. Det er et betydelig husdyrhold (blant annet svin, sau, mink). Provinsen har stor produksjon av kjøtt, egg og meierivarer.

Ved kysten drives innbringende fiske, særlig av hummer, som det eksporteres mye av, og kamskjell. I ferskvann fiskes ørret og laks, og det er oppdrett av laks og muslinger. Fiskeriene har hatt nedgangstider siden stengningen av torskefisket i 1992.

Skogressursene er rike, og treindustrien er en viktig økonomisk bidragsyter. I marginale områder langs kysten kombineres ofte jordbruk med fiske eller skogbruk.

Jakt, særlig på elg, rapphøne, fasan og ender, er viktig sport og tilleggsnæring. Siden 1991 har offshore olje- og naturgassutvinning blitt en viktig del av økonomien. Kullfeltene (i nord) ble stengt i 2001. Det utvinnes også blant annet gips, salt, kobber og mineralet barytt.

Industrien omfatter blant annet fiskeforedling og annen næringsmiddelindustri (Nova Scotia hadde 27 prosent av Canadas sjømateksport i 2015), cellulose-, stål- og metallindustri. Informasjons- og kunnskapsteknologier er i sterk utvikling.

Halifax er en viktig vinterhavn.

81 prosent av de yrkesaktive arbeider i tjenestesektoren (2013).

Turisme har stor betydning, med blant annet camping, fiske, golf og hvalsafari. Det er tre nasjonalparker og mange provinsparker.

Historie

Den første europeeren som kom til Nova Scotia var John (Giovanni) Cabot i 1497. Den første franske kolonien, Port-Royal, ble grunnlagt i 1605. Den ble begynnelsen til Acadia og var lenge gjenstand for strid mellom briter og franskmenn. Fastlandet ble britisk i 1713, Halifax ble grunnlagt som en militærby i 1749 og Cape Breton ble britisk i 1763. Nova Scotia ble en av fire provinser som grunnla Dominion of Canada i 1867.

Nova Scotia opplevde økonomisk nedgang etter den første verdenskrig. Under andre verdenskrig bragte Halifax, som var en av de viktigste nordamerikanske konvoihavner for frakt til Europa, velstand til Nova Scotia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg