Triglyserider, triacylglyseroler, nøytralfett, fettstoffer som er dannet ved forestring av den treverdige alkoholen glyserol med fettsyrer. I triglyseridmolekylet kan alle tre fettsyrene være forskjellige, men det kan også være samme fettsyre overalt i molekylet. Ved syre- eller basehydrolyse av triglyserider spaltes de til glyserol og fettsyrer. I organismene katalyseres denne spaltning av lipaser.

Triglyserider i de fleste planteoljer inneholder for en stor del umettede fettsyrer, mens de i fett hos pattedyr inneholder mer mettede fettsyrer som palmitinsyre og stearinsyre. Dette gir nøytralfettet hos dyreorganismer en fastere konsistens. Triglyserider er biologisk viktige lagre for fettsyrer. De dannes fra glyserol og fettsyrer i en trinnvis prosess. For at denne kan finne sted må glyserol foreligge som alfaglyserolfosfat, og fettsyrene overføres til fettsyrekoenzym-A-forbindelser. Prosessen katalyseres av enzymer. Se forøvrig fett.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.