Frie fettsyrer, fettsyrer som i kompleks med serumalbumin transporteres med blodet til organer og vev der fettsyremetabolismen foregår. Til tross for at konsentrasjonen av frie fettsyrer i blodet er meget lavere enn for de andre blodlipidene, utgjør de frie fettsyrer den kvantitativt viktigste del av lipidtransporten. Dette er mulig fordi de frie fettsyrer omsettes meget hurtig. Hormonell stimulering av fettvevlipasen øker tilførselen av frie fettsyrer til blodet. Under sult eller andre tilstander som reduserer tilførselen av glukose til cellene, stiger konsentrasjonen av frie fettsyrer i blodet markant.

I matvarer har innholdet av frie fettsyrer betydning både for smak og holdbarhet, fordi de er utsatt for oksidasjon (harskning).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.